LUX publikpris 2024: filmerna som gjorde upp om priset

Läs mer om vinnaren och de fem filmer som tävlade om att vinna LUX publikpris 2024.

Finalister and vinnare av LUX publikpris 2024.
Finalister and vinnare av LUX publikpris 2024

LUX publikprisceremoni

The Teachers’ Lounge tillkännagavs som vinnare av LUX publikpris 2024 vid en ceremoni i Europaparlamentet i Bryssel den 16 april.

Filmen, som regisserades av İlker Çatak och producerades i Tyskland, följer Carla, en ung och idealistisk lärare som bestämmer sig för att utreda en rad olösta stölder i sin skola. Med hjälp av en dold kamera avslöjar hon tjuven, men tjuvens identitet överraskar alla och ställer Carla inför ett svårt dilemma.

Vid mottagandet av priset sa medförfattaren Johannes Duncker: "Detta erkännande understryker lärarnas viktiga roll som de obesjungna hjältarna i vårt samhälle. Med djupaste respekt tillägnar vi dem det här priset.”

Europaparlamentets vice talman Evelyn Regner talade om kulturens och filmens centrala roll och uppmanade alla att försvara de gemensamma europeiska värdena: "Vi är här i dag för att tillsammans minnas hur värdefull och skör vår demokrati är, särskilt nu när valet till Europaparlamentet är bara några veckor borta. (...) Gå och rösta, använd din röst, låt inte andra bestämma åt dig. Vi är alla engagerade, i likhet med våra filmskapare och ärade gäster, för fred och demokrati.”

Vinnaren av filmpriset fastställdes av både vanliga européiska cineaster och parlamentsledamöter. De fem finalfilmerna textades på alla 24 officiella språk i EU och det skedde över 600 visningar i hela EU.

Mer än 22 000 personer betygsatte filmerna och hjälpte till att välja vinnaren, tillsammans med parlamentsledamöter som höll en separat omröstning. Detta gör LUX till ett av de mest publikdrivna filmpriserna i världen.Övriga fyra finalister

20 000 Species of Bees, av den spanska regissören Estibaliz Urresola Solaguren, berättar historien om ett åttaårigt barn som blir förvirrad av hur folk tilltalar henne. Under en sommar i ett hus i en by med anknytning till biodling utforskar hon sin könsidentitet tillsammans med kvinnorna i sin familj, som samtidigt reflekterar över sin egen kvinnlighet.

I Fallen Leaves av den finske regissören Aki Kaurismäki möts två ensamma själar som söker efter kärlek av en slump en natt i Helsingfors. Deras möte försvåras av alkoholism, borttappade telefonnummer, missförstånd och livet i allmänhet, som har en förmåga att inte alltid vara "precis som på film".

On the Adamant, av den franske regissören Nicolas Philibert, är en dokumentär om ett unikt daghem: en flytande struktur på Seine i hjärtat av Paris. Medan den flyter är denna plats ett ankare i tid och rum för vuxna som lever med psykiska sjukdomar. Filmen bjuder in oss att gå ombord och träffa de patienter och vårdgivare som ger dagcentret liv varje dag.

Smoke Sauna Sisterhood av den estniska regissören Anna Hints berättar historien om en grupp kvinnor som samlas i rökbastuns trygga mörker för att dela med sig av sina innersta tankar och hemligheter. Omslutna av tät värme blottar de allt för att driva ut rädslor och skam och återfå sin styrka.

Filmerna presenterades av vice talman Evelyn Regner (S&D, Österrike) och ledamöterna Laurence Farreng (Renew, Frankrike), Ibán García del Blanco (S&D, Spanien), Emmanuel Maurel (GUE/NGL, Frankrike), Salima Yenbou (Renew, Frankrike) och Željana Zovko (EPP, Kroatien).

Se och betygsätt

LUX publikpris arrangeras av Europaparlamentet och Europeiska filmakademin i samarbete med Europeiska kommissionen och Europa Cinema sedan 2020, och kombinerar den europeiska publikens betyg med parlamentsledamöternas betyg i en av de största filmjuryerna i Europa.

Europaparlamentet inrättade LUX publikpris 2007 för att hjälpa till att distribuera EU-filmer med hög konstnärlig kvalitet som speglar den kulturella mångfalden i och utanför Europa och som berör frågor av gemensamt intresse, såsom mänsklig värdighet, jämlikhet, icke-diskriminering, inkludering, tolerans, rättvisa och solidaritet.

Namnet "LUX" kommer sig av det latinska ordet för "ljus".

Länkar: