Debatten om tillståndet i EU 2023: Så följer du den

Den 13 september kommer ledamöter granska EU-kommissionens arbete för att garantera att européers intressen har beaktats. Följ debatten om tillståndet i EU live.

Vad är debatten om EU:s tillstånd?

Varje år i september kommer Europeiska kommissionens ordförande till Europaparlamentet för att tillsammans med ledamöterna diskutera vad den åstadkommit under året som gått, vad den avser göra under det kommande året och dess vision för framtiden i debatten om tillståndet i EU.

Under debatten ställer ledamöterna, som EU-medborgarnas valda företrädare, kommissionen till svars och granskar dess arbete för att säkerställa att medborgarnas intressen beaktas.

Debatten om tillståndet i EU påverkar kommissionens arbetsprogram för det kommande året.

Varför är debatten om tillståndet i EU 2023 viktig?

Årets tal av Ursula von der Leyen under debatten är det sista före valet till EU-valet i juni 2024 och kommer att vara ett tillfälle för ledamöterna att bedöma EU:s förmåga att reagera effektivt på de utmaningar som unionen står inför och att utforma sin vision för framtiden.

Mot bakgrund av ett snabbt föränderligt globalt landskap är debatten en avgörande plattform för att bedöma de framsteg som gjorts med de prioriteringar som von der Leyen skisserade 2022, och som fortsätter att vara en utmaning. De omfattar EU:s svar på Rysslands krig i Ukraina, begränsning av klimatförändringarna, åtgärder för att hantera de stigande levnadskostnaderna, hantering av energikrisen och upprätthållande av rättsstatsprincipen.

Hur du kan följa debatten om tillståndet i EU

Debatten kommer att sändas live via vår webbplats den 13 september från kl 9.00. Tolkning kommer att finnas tillgängligt på alla EU:s 24 officiella språk. Tolkning till internationellt teckenspråk kommer också att vara tillgängligt.

Du kan också se det live på Facebook eller Youtube och delta i diskussionen där eller i någon av våra andra sociala mediekanaler som inkluderar X (tidigare känt som Twitter), LinkedIn och Instagram.

Glöm inte att använda hashtaggen #SOTEU.

Du hittar foto och videor från evenemanget i parlamentets multimediacenter.

Mer om debatten om tillståndet i EU 2023