Kolla in vår tidslinje för en översikt över hur EU och Europaparlamentet fortsätter att stödja Ukraina under 2024.
Ända sedan Ryssland inledde sin olagliga, fullskaliga invasion av Ukraina i februari 2022 har EU och parlamentet stött Ukraina genom att fördöma Rysslands aggression, införa sanktioner mot de ansvariga, och ge ekonomiskt och materiellt stöd.
Parlamentet har också stött Ukrainas ansträngningar att bli ett EU-kandidatland, och har uppmanat EU-länderna att inleda anslutningsförhandlingar med Kiev.
Tidslinjen är i omvänd kronologisk ordning, vilket betyder att de senaste händelserna kommer att visas överst, och de äldsta längst ned.
Ledamöterna uppmanar EU-länderna att häva nuvarande restriktioner som hindrar Ukraina från att använda västerländska vapensystem mot legitima militära mål i Ryssland. I en resolution konstaterar medlemmarna att Ukraina inte fullt ut kan utöva sin rätt till självförsvar och förblir utsatt för attacker mot sin befolkning och infrastruktur.
Parlamentet stöder förlängningen av tillfälliga handelsliberaliseringsåtgärder för Ukraina till juni 2025. Samtidigt kan Europeiska kommissionen, för att skydda EU:s jordbrukare, återinföra tullar på ukrainsk import av känsliga jordbruksprodukter om de stör den inre marknaden.
Ledamöterna vill att EU, dess medlemsländer och likasinnade partners runt om i världen ska fortsätta det politiska, ekonomiska, finansiella och militära stödet till Ukraina som det bästa svaret på Kremlregimens förtryckande och aggressiva metoder. I en resolution hävdar de att Ukrainas seger i kriget kan leda till verkliga förändringar i Ryssland.
Ledamöterna godkänner långsiktig finansiering för Ukraina och tillhörande stora förändringar av EU:s långtidsbudget. Detta inkluderar medel till Ukraina, med totalt 50 miljarder euro i bidrag, lån och garantier, vilket visar att EU stöder Ukraina och kommer att fortsätta att göra det så länge det behövs.
Ledamöterna diskuterar resultaten av de senaste EU-toppmötena, och i synnerhet Europeiska rådets särskilda möte den 1 februari, som fokuserade på EU:s stöd till Ukraina.
Ledamöterna kritiserar Orban för att ha blockerat beslut om hjälppaket
till Ukraina
Ledamöterna fördömer Ungerns premiärminister Viktor Orbans agerande, sedan han i december 2023 blockerat beslutet att godkänna EU:s långtidsbudget, inklusive hjälppaket till Ukraina. I en resolution säger parlamentsledamöterna att Budapests agerande på långtidsbudgeten är respektlöst, kränker EU:s strategiska intressen, och strider mot principen om ömsesidigt samarbete.
Parlamentet debatterar stöd för Ukraina efter toppmöte
De flesta parlamentsledamöter berömmer Europeiska rådets historiska beslut i december 2023 om EU-utvidgning, som innehöll beslut att inleda anslutningsförhandlingar med Ukraina, men är besvikna över att man inte enats om EU:s långtidsbudget och ytterligare stöd till Ukraina.