Rösta i EU-valet: Hur och varför

EU-valet är din chans att säga din mening om Europas framtid. Ta reda på valreglerna och hur du kan använda din röst.

Europaparlamentet är den enda EU-institution som väljs direkt av medborgarna. Mellan den 6 och 9 juni 2024 har EU-medborgare chansen att välja de 720 medlemmar som ska representera dem under de kommande fem åren.

Hur är valet till Europaparlamentet organiserat?

De europeiska valen är de största transnationella valen i världen. Det finns några gemensamma regler som gäller i alla EU-länder men många detaljer varierar från land till land.

Valdagarna sträcker sig från torsdag 6 juni till söndag 9 juni och det är upp till varje land att bestämma när och hur de organiserar omröstningen.

Antalet valda ledamöter i Europaparlamentet varierar mellan länderna: större länder får fler mandat än mindre. På grund av förändringar i befolkningens storlek kommer vissa EU-länder att få extra mandat i det kommande valet jämfört med det avgående parlamentet. Totalt tillkommer 15 platser.

Det finns också skillnader i andra aspekter av röstning, till exempel i minimiålder för rösträtt och reglerna för att rösta från utlandet. Se mer i vår infografik nedan.


Hur kan jag rösta i EU-valet?

För att hitta all användbar information om att rösta i ditt land, besök vår valwebbplats och välj ditt land och önskat språk.

Varför ska jag rösta i EU-valet?

Att rösta i EU-valet är en unik möjlighet att bestämma vad EU ska fokusera på under de kommande fem åren. Ledamöterna formar nya EU-lagar, granskar andra EU-institutioners arbete och godkänner EU:s budget.

För inte så länge sedan genomlevde miljontals européer tider då de inte kunde rösta eller ens tala fritt. Tidigare generationer kämpade för demokrati och tankefrihet. Det bästa sättet att hedra deras arv är att bevara demokratin genom att rösta.

Demokrati är en värdefull gåva - vi måste använda den

Mer information