Tio sätt att bekämpa desinformation
Lär dig om tio praktiska steg för att identifiera desinformation, skydda människor omkring dig och stärka demokratin mot försök till manipulation.
Vad är desinformation?
Desinformation är innehåll som avsiktligt manipuleras och sprids för att lura eller vilseleda människor och uppnå vissa strategiska, politiska eller ekonomiska mål. Desinformation sprids av illasinnade aktörer som vill undergräva förtroendet för demokratiska institutioner, processer eller val eller påverka valresultatet.
Varför är det viktigt att bekämpa desinformation?
Desinformation kan undergräva demokratin, snedvrida den demokratiska debatten, polarisera samhället och göra det svårt för medborgare att göra demokratiska val fritt från inblandning och manipulation.
Här är 10 enkla steg du kan ta för att känna igen och stoppa spridningen av desinformation:
-
1. Var uppmärksam
Se upp med rubriker som är utformade för att skapa en reaktion utan hänsyn till om informationen är korrekt eller inte. Se bortom sensationella nyhetsrubriker och prioritera substans framför sensationalism.
-
2. Lär dig avkoda desinformation:
Ett av de bästa sätten att ta reda på om något är desinformation är att vara uppmärksam på vilken typ av språk som används. Var försiktig med berättelser som väcker starka känslor, eftersom sådana kan användas i en utländsk påverkanskampanj som är avsedd att ändra den allmänna opinionen.
Bedrägliga ordval och vaga påståenden används också ofta för att vilseleda läsare. Leta efter tydlig, icke känslosam och evidensbaserad rapportering.
-
3. Verifiera källan:
Prioritera nyheter från trovärdiga källor som använder öppna och transparenta metoder, särskilt med tanke på att det för närvarande förekommer utländska påverkansförsök och desinformationskampanjer i samband med demokratiska processer.
-
4. Kontrollera fakta:
Kontrollera aktivt att en nyhet är sann innan du delar den, särskilt på sociala medier där manipulerat innehåll lättare sprids. Hjälp till att sprida artiklar som har kontrollerats av dina lokala faktagranskningsorganisationer
-
5. Dubbelkolla information:
De som sprider desinformation använder ofta sofistikerade strategier. Därför kan det vara en bra idé att jämföra nyheter från flera väl ansedda källor för att upptäcka manipulation och falska budskap. Var medveten om att det kan förekomma samordnade insatser för att sprida desinformation.
-
6. Tänk dig för innan du delar:
Ta för vana att tänka efter innan du delar innehåll, särskilt på sociala medier. Stanna upp och se bortom rubriken, granska detaljerna och bedöm källans trovärdighet.
-
7. Undersök bilder och videor:
Desinformation kan också spridas via bilder, videos och annat multimediainnehåll. Manipulerade bilder och videor är vanliga inslag i desinformationskampanjer. Kontrollera bildens eller videons äkthet och sammanhang.
-
8. Håll dig informerad:
Lär dig mer om vanliga strategier som används i utländska kampanjer för påverkan och desinformation. Öka dina kunskaper så att du bättre kan känna igen och bekämpa vilseledande strategier.
Mer information finns bland annat på dessa sidor:
- Europaparlamentets temasida om desinformation
- EU-kommissionens sida om strategisk kommunikation och åtgärder mot desinformation
- EU:s utrikestjänsts avdelning för strategisk kommunikation,
arbetsgrupper och informationsanalys, temasida om desinformation
- Det europeiska observatoriet för digitala medier
- EU Disinfo Lab
-
9. Uppmuntra kritiskt tänkande:
Stimulera kritiskt tänkande och mediekompetens i din omgivning för att öka motståndskraften mot desinformation. Uppmuntra skepsis och oberoende granskning av uppgifter för att minska de manipulativa budskapens genomslagskraft.
-
10. Rapportera misstänkt innehåll
Rapportera fall av desinformation och hatpropaganda till berörda myndigheter eller plattformar.
Se mer om att bekämpa desinformation: