Ден на Европа – 2020 г. 

Ден на Европа – 2020 г.

На линия
Европейски парламент

Присъединете се към нас онлайн, за да отбележим Деня на Европа – 2020 г. Участвайте в предавания на живо от Европейския парламент, научете повече за Декларацията на Шуман и вижте европейската солидарност в действие.

Ден на Европа – 2020 г.

На линия
Европейски парламент

Денят на Европа на 9 май отбелязва датата на Декларацията на Шуман, с която Европа прави първи крачки по пътя към днешния Европейски съюз. Това е възможност да помислим върху това, какво е изградила солидарността и за какво се надяваме в бъдеще.

70 години след Декларацията на Шуман, Европа е изправена пред криза, която прави сплотеността по-важна от всякога. Тази година Денят на Европа е не само възможност да се замислим за европейците, които сътвориха история през 1950 г., но и да отправим поглед към тези, които днес сътворяват история, и да се види тази солидарност в действие.

Станете част от Деня на Европа

/multiapp/files/live/sites/visiting/files/Images/Events/Europe%20Day/europe-day-on-facebook.jpg

На 9 май можете да присъствате на живо на събития за отбелязване на Деня на Европа на страницата относно събитията във Facebook и European Parliament Live:

Посещение на пленарната зала от дома
Присъединете се към нас в пленарната зала, за да разберете как работи Европейският парламент. Научете как членовете на Европейския парламент подготвят своите работни досиета, водят дебати в многоезична среда и как гласуват по време на пленарните сесии.

Интерактивна дискусия:  отговорът на Европейския парламент по отношение на Covid-19
Научете какво правят Европейският парламент и Европейският съюз за справяне с кризата с Covid-19 в тази онлайн рубрика за въпроси и отговори. Ще научите и за #ЕвропаСрещуCovid19 – кампанията, която изтъква солидарността на европейците във времена на криза.

Европа през 2020 г.: 70 години след Декларацията на Шуман
Задайте своите въпроси за произхода на Деня на Европа в тази тематична дискусия. Експертите в областта на работата на Робер Шуман и представител на инициативата @70Schuman ще ни кажат защо Денят на Европа е 9 май, кой е Робер Шуман, каква е Декларацията на Шуман и още много неща.

 

Ако не можете да се присъедините към нас онлайн, има и други начини да бъдете част от Деня на Европа:

Търсете #EuropeDay в социалните медии
Присъединете се към разговора във Facebook и Instagram, като ни кажете какво означава Европа за вас и как европейската солидарност е променила живота ви.

Покажете своята солидарност 
Покажете на своите приятели и съседи, че вярвате, че предизвикателствата се преодоляват по-добре заедно, като сложите европейското знаме на своя прозорец (или като го нарисувате!) Споделете своята снимка или видео в нашето събитие във Facebook, за да свържем европейските знамена от цяла Европа.

Чуйте звуците на Европа
Насладете се на нашата специална плейлиста за деня и изпратете предложенията си за попълването ѝ! Enjoy our special playlist for the day and send us your suggestions to complete it!

Какво представлява Декларацията на Шуман?

Преди 70 години, на 9 май 1950 г., Робер Шуман прави изявление, в което призовава за солидарност между Франция и Германия. В качеството си на френски министър на външните работи той иска от страните да споделят производството на въглища и стомана, за да направят войната „не само немислима, но и практически невъзможна“.

Призивът му е чут в Европа и други европейски държави се присъединяват към инициативата, като поставят основите на траен мир. Декларацията на Шуман и моделът на международното сътрудничество в нейната сърцевина са първата стъпка по пътя към днешния Европейски съюз. 

Можете да научите повече за Декларацията на Шуман и нейното трайно въздействие по-долу. 
#ЕвропаСрещуCovid19

В борбата срещу Covid-19 Европейският съюз показва, че силата се корени в солидарността. Това е криза, която можем да преодолеем единствено заедно. 

Европа има история на съвместна работа за борба с болести. Само три години след Декларацията на Шуман, Европейската асамблея (която по-късно става Европейски парламент) призовава към начини за подобряване на здравето на работниците в отраслите на въглищата и стоманата. Това води до научни изследвания и по-добро разбиране на рисковете за здравето, пред които са изправени работниците, които са превърнати в конкретни мерки за подобряване на живота на работниците.  

Днес Европа е изправена пред различна болест.  Covid-19 застрашава здравето на всички европейци и бихме искали да изразим уважението си към европейците, които дават своя принос, независимо колко голям, като споделим тяхната история. Приканваме Ви да ни разкажете за изследователи, медицински персонал, учени, учители, приятели и съседи, обединени в преодоляването на това предизвикателство. 

Споделете Вашата история на страницата за Деня на Европа във Facebook с #ЕвропаСрещуCovid19 # EuropeDay.