Пленарната зала на Европейския парламент 

Пленарната зала на Европейския парламент

Брюксел
Пленарната зала

Посещението на пленарната зала е чудесен начин да се потопите във вълнуващата атмосфера на най-големия в света транснационален парламент и да научите повече за неговите правомощия и роля. 

30-90'
10-100
24

Пленарната зала на Европейския парламент

Брюксел
Пленарната зала

Пленарната зала е туптящото сърце на европейската демокрация, където членовете на Европейския парламент се събират по време на пленарните сесии, за да проведат най-големите и най-важните разисквания. Тя е също така мястото, където се провеждат гласувания с историческо значение, които променят начина на живот на хората в целия Европейски съюз.

Посещението може да се проведе на всеки от 24-те официални езика на Европейския съюз. Посещенията са безплатни. Необходима е предварителна резервация както за групи, така и за индивидуални посетители. Залата е напълно достъпна за посетители с увреждания.

 

Понастоящем предлагаме: 

 • интерактивни беседи онлайн с лектори от Парламента  
 • европейски младежки семинари онлайн

Индивидуални посетители

Можете да посетите пленарната зала самостоятелно с мултимедиен пътеводител, да се включите в беседа, адаптирана към Вашите индивидуални интереси, или да проследите пленарни заседания. Предлагат се посещения за отделни лица, семейства и малки групи с численост до девет души. Децата на възраст под 14 години трябва да бъдат придружени от пълнолетно лице. 

По време на посещението си в пленарната зала ще имате възможност също така да се запознаете с изложбата „Обединени в многообразието“, която е част от колекцията на Европейския парламент от произведения на изкуството от всички държави членки. Можете да научите повече за колекцията от произведения на изкуството, като следвате тази препратка.

 

Мултимедийни пътеводители 

С мултимедиен пътеводител можете да посетете пленарната зала, като се движите с избрано от Вас темпо, и да научите как работи Европейският парламент. Посещенията с мултимедийни пътеводители са достъпни на 24-те официални езика на ЕС и продължават около 60 минути. Моля, имайте предвид, че посещения с мултимедийни пътеводители не са възможни по време на пленарните заседания.

Можете да изтеглите мултимедийния пътеводител преди началото на Вашето посещение. Приложението „EP Visit“ е налично в Apple Store и в Google Play.

 

Беседи в пленарната зала

Задайте въпросите си на един от нашите лектори, докато слушате беседа за работата и ролята на Европейския парламент. Беседите в пленарната зала се предлагат в понеделник. Те са с продължителност от около 60 минути и са достъпни на английски и френски език (предлагането на други езици зависи от наличността).

 

Проследете пленарното заседание (посещенията по време на пленарно заседание понастоящем са преустановени поради Covid-19)

По време на пленарните заседания е предвиден ограничен брой места за индивидуални посетители, които да присъстват на заседанието в продължение на един час. Приемът зависи от наличието на места. Разгледайте календара за посещения, за да видите кои са датите на пленарните заседания в Брюксел.

Време за посещения

Посещения не са възможни в събота и неделя, в неработни дни или в дни на официални празници. През 2020 г. това включва 2 ноември, както и периода от 24 декември 2020 г. до 3 януари 2021 г.

Мултимедийни пътеводители¹ Понеделник – четвъртък Петък
10:00 – 16:00 ч. 10:00 – 13:00 ч.
Мултимедийни пътеводители¹
 
Понеделник – четвъртък
10:00 – 16:00 ч.
Петък
10:00 – 13:00 ч.
Беседи Понеделник
11:00 и 15:00 ч.
Беседи
 
Понеделник
11:00 и 15:00 ч.
 
 
Пленарни заседания2 Сряда Четвъртък
15:00 – 17:30 ч. 9:00 – 12:00 ч
Пленарни заседания2
 
Сряда
15:00 – 17:30 ч.
Четвъртък
9:00 – 12:00 ч
 1. Covid-19: адаптирано работно време. Посетители с мултимедийни пътеводители  могат да влязат най-късно в 15.00 ч. от понеделник до четвъртък и най-късно в 12.00 ч. в петък.
 2. Пленарните заседания, които се провеждат в Брюксел, са показани в календара на Европейския парламент като двудневни блокове, маркирани в червено.
  • През 2020 г.: посещенията по време на пленарно заседание са преустановени 
  • През 2021 г.: 24 – 25 март, 23 – 24 юни, 10 – 11 ноември.

Групи

Понастоящем груповите посещения на място в пленарната зала са преустановени; ние обаче предлагаме алтернативни онлайн дейности. 

 

Интерактивни беседи онлайн относно ЕП

Можете да научите повече за ролята и правомощията на Европейския парламент в рамките на интерактивна и персонализирана онлайн презентация на 24-те езика на ЕС. Можете да зададете въпросите си на служител на Парламента и да поканите член на ЕП.

Ръководителите на групи могат да резервират посещение, като попълнят онлайн формуляра за заявка със забележка „Онлайн беседа“ в полето „Очаквания за посещението“

 

Европейски младежки семинари онлайн

Участвайте в европейски младежки семинар онлайн. 

Тези уебинари предлагат за групи от млади хора от различните европейски страни възможността да се потопят в атмосферата на Парламента, като разискват и проучват важни въпроси. Те насърчават активното гражданско участие и отвореността към европейските култури и засилват младежкото участие в демократичния процес.

Програмата се състои от въведение в ролята и правомощията на Европейския парламент, семинари в отделни помещения, където участниците работят в подгрупи, за да идентифицират проблемните въпроси и да предложат конкретни решения за тях, както и обсъждане с член на Европейския парламент, който ще реагира на идеите, възникнали по време на семинарите.

Програмата е предназначена за групи, състоящи се от участници на възраст 16—18 години или 18—26 години. Участниците се смесват, за да създадат няколко подгрупи, които работят в отделни зали върху различни аспекти на темата по време на уебинара. 

Заниманието продължава около два часа. То е организирано на английски, френски и немски език, като други езици се предлагат по заявка и в зависимост от наличността. 

 

Физически посещения (понастоящем са преустановени поради Covid-19)

Посещения в пленарната зала могат да бъдат организирани за групи, включващи между 10 и 100 участници, и следва да бъдат резервирани два-три месеца по-рано. Удовлетворяването на заявките зависи от наличието на свободни зали и лектори.

Груповите посещения са с времетраене 1 – 2 часа и включват адаптирана към индивидуалните интереси беседа, представена от служител на Парламента, относно ролята и правомощията на Европейския парламент, както и възможност за задаване на въпроси и посещение в галерията за посетители в пленарната зала. Те се предлагат на всеки от 24-те официални езика на Европейския съюз, от понеделник до петък. В зависимост от графика на Европейския парламент групите могат да също така да проследят протичането на пленарната сесия от галерията в продължение на един час.

Посещения не са възможни в събота и неделя, в неработни дни или в дни на официални празници. 

Ръководителите на групи могат да направят резервация за посещение, като попълнят онлайн формуляра за заявка.  

 

Комбинирани посещения в няколко сгради

Моля, посочете в заявката за резервация дали желаете да комбинирате посещението си в пленарната зала с посещение на Парламентариума и/или Дома на европейската история. Ако ни уведомите предварително, това ще осигури плавното протичане на Вашето посещение.

Мерки във връзка с Covid19

 • Моля, резервирайте посещението си онлайн. Ако нямате резервация, ще бъдете допуснати само ако има достатъчно свободно пространство в сградата.
 • Моля, носете лична предпазна маска!
 • Tемпературата Ви трябва да бъда проверена на входа и няма да бъдете допуснати в сградата, ако температурата Ви е над 37,7°C.
 • Всички отделни посетители следват определен маршрут по време на посещението си.
 • Трябва да спазвате разстояние от 1,5 метра от останалите посетители.

Сигурност

За достъп до сградите на Европейския парламент е необходим валиден документ за самоличност (лична карта или паспорт).

Всички посетители и чанти преминават проверка за сигурност при влизане, каквато се извършва на летищата. Огнестрелни оръжия, взривни или запалими вещества, лютиви спрейове, остри предмети и други предмети, които биха могли да се разглеждат като оръжия, са забранени. В съответствие с белгийското национално законодателство някои забранени предмети може да бъдат предадени на полицията.

Фотографирането и филмирането се допускат в зоната за посетители, но са забранени в зоната за сигурност и в пленарната зала по време на пленарните заседания.

Достъпност

За посетители с намалена подвижност съоръжението за посетители на пленарната зала предлага пълен достъп за инвалидни колички, а нашият персонал е на разположение за оказване на помощ.

По време на посещенията нашите служители са готови да работят с устни преводачи на жестомимичен език. Осигуряването на услугите на подобни преводачи е отговорност на ръководителите на групи.

Ако имате нужда от специално съдействие, моля, уведомете ни предварително.

Съоръжения (не са на разположение поради Covid-19)

В зоната за посетители на сградата „Пол-Анри Спак“ има столова, но тя е достъпна само за групи чрез резервация.

Пленарната зала

Сграда „Пол-Анри Спак“
Rue Wiertz / Wiertzstraat 60
B-1047 Brussels
Belgium

Как да стигнем до там

Гара „Брюксел-Люксембург“ обслужва Европейския парламент.

Решения за незрящи хора
Кафене
Решения за хора, лишени от слух
Ресторант
Съхранение на багаж
Двигателни увреждания
Wi-fi

Практическа информация

Продължете Вашето посещение

  

Дом на европейската история

Брюксел
Дом на европейската история
90'
10
24

Парламентариум

Брюксел
Парламентариум
60'
6
24

Ролева игра

Брюксел
Парламентариум
14
18
години
150'
16-32
24

„Станция Европа“

Брюксел
„Станция Европа“
15'
1
24