Europadagen 2020 

Europadagen 2020

Online
Europa-Parlamentet

Kom og vær sammen med os online for at fejre Europadagen 2020. Deltag i en liveudsendelse fra Europa-Parlamentet, lær om Schumanerklæringen og se europæisk solidaritet i aktion.

Europadagen 2020

Online
Europa-Parlamentet

Europadagen den 9. maj markerer datoen for Schumanerklæringen, der var starten på vejen mod det EU, som vi kender i dag. Det er en lejlighed til at reflektere over, hvilken solidaritet der er blevet opbygget, og hvad vi håber på fremover.

70 år efter Schumanerklæringen står Europa over for en krise, der gør det vigtigere end nogen sinde før, at EU står sammen. I år er Europadagen ikke kun en lejlighed til at tænke over de europæere, der skabte historie i 1950, men også til at sætte fokus på dem, der skaber historien i dag, og til at se denne solidaritet i aktion.

Deltag i Europadagen

/multiapp/files/live/sites/visiting/files/Images/Events/Europe%20Day/europe-day-on-facebook.jpg

Den 9. maj kan du via direkte streaming deltage i begivenheder til minde om Europadagen på Facebook-siden og på Europa-Parlamentets hjemmeside:

Besøg plenarsalen hjemmefra
Kom med os ind i plenarsalen og lær, hvordan Europa-Parlamentet fungerer. Find ud af, hvordan medlemmerne af Europa-Parlamentet forbereder deres sager, diskuterer i et flersproget miljø og stemmer under plenarforsamlingerne.

Interaktiv snak: Europa-Parlamentets svar på covid-19
Find ud af, hvad Europa-Parlamentet og EU gør for at tackle covid-19-krisen i denne online Q&A. Du kan også lære om #EuropeansAgainstCovid19, der er en kampagne, der sætter fokus på europæisk solidaritet i krisetider.

Europa i 2020: 70 år efter Schumanerklæringen
Stil spørgsmål om Europadagens opståen under denne paneldiskussion. Eksperter i Robert Schumans arbejde og en repræsentant fra @70Schuman-initiativet vil fortælle os, hvorfor Europadagen er den 9. maj, hvem Robert Schuman var, hvad Schumanerklæringen var, og meget mere.

 

Hvis du ikke kan slutte dig til os live, findes der andre måder at deltage i Europadagen på:

Kig efter # EuropeDay på de sociale medier
Deltag i debatten på Facebook og Instagram ved at fortælle os, hvad Europa betyder for dig, og hvordan europæisk solidaritet har ændret dit liv.

Vis din solidaritet
Vis dine venner og naboer, at du mener, at udfordringer bedst kan løses i fælleskab, ved at hænge EU-flaget ud af vinduet (eller ved at tegne et). Del dit billede eller en video på vores Facebook-side sammen med flag fra overalt i Europa.

Lyt til Europas lyde
Nyde vores særlige spilliste for dagen og send os dine forslag til musik!

Hvad var Schumanerklæringen?

For 70 år siden den 9. maj 1950 fremsatte Robert Schuman en erklæring, hvori der blev opfordret til solidaritet mellem Frankrig og Tyskland. Som Frankrigs udenrigsminister anmodede han landene om at dele produktionen af kul og stål for at gøre krig "ikke blot utænkelig, men også umulig".

Hans appel blev hørt i Europa, og andre europæiske lande tilsluttede sig initiativet og skabte grundlaget for varig fred. Schumanerklæringen og modellen for internationalt samarbejde, der er central i den, viste sig at være det første skridt på vejen til den Europæiske Union. 

Du kan læse mere om Schumanerklæringen og dens varige indvirkning nedenfor.
#EuropeansAgainstCovid19

I kampen mod covid-19 viser Den Europæiske Union, at styrken ligger i solidaritet. Dette er en krise, som vi kun kan overvinde sammen. 

Europa har en lang tradition for at arbejde sammen om at bekæmpe sygdomme. Kun tre år efter Schumanerklæringen opfordrede den europæiske forsamling (som senere blev til Europa-Parlamentet) til, at man forbedrede arbejdstagernes sundhed i kul- og stålindustrien. Dette førte til forskning og bedre forståelse af de sundhedsrisici, som arbejderne var udsat for, og det gav sig udslag i konkrete foranstaltninger for at forbedre deres liv. 

Europa står i dag over for sygdom af en anden art. Covid-19 truer alle europæeres sundhed, og vi vil gerne ære de europæiske borgere, der gør en forskel, uanset hvor lidt det er, ved at dele deres historie. Vi opfordrer dig til at fortælle os om forskere, sundhedspersonale, videnskabsfolk, lærere, venner og naboer, som står sammen om at løse denne udfordring. 

Del din historie på vores Facebook-side for Europadagen med #EuropeansAgainstCovid19 #EuropeDay.