Ημέρα της Ευρώπης 2020 

Ημέρα της Ευρώπης 2020

Σε σύνδεση
Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Ας γιορτάσουμε διαδικτυακά την Ημέρα της Ευρώπης 2020. Συμμετάσχετε στη ζωντανή μετάδοση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, μάθετε για τη Διακήρυξη Schuman και δείτε την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη στην πράξη.

Ημέρα της Ευρώπης 2020

Σε σύνδεση
Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Η Ημέρα της Ευρώπης, στις 9 Μαΐου, μνημονεύει την ημερομηνία της Διακήρυξης Schuman, με την οποία ξεκίνησε η πορεία της Ευρώπης προς τη σημερινή Ευρωπαϊκή Ένωση. Είναι μια ευκαιρία να σκεφτούμε τι έχει χτιστεί με την αλληλεγγύη και τι ελπίζουμε να οικοδομήσουμε στο μέλλον.

70 χρόνια μετά τη Διακήρυξη Schuman, η Ευρώπη αντιμετωπίζει μια κρίση που απαιτεί ομοψυχία περισσότερο από ποτέ. Φέτος η Ημέρα της Ευρώπης δεν είναι μόνο μια ευκαιρία να αναλογιστούμε τους Ευρωπαίους που έκαναν ιστορία το 1950, αλλά και να αναδείξουμε όσους κάνουν ιστορία σήμερα και να δούμε την αλληλεγγύη αυτή στην πράξη.

Πάρτε μέρος στην Ημέρα της Ευρώπης

/multiapp/files/live/sites/visiting/files/Images/Events/Europe%20Day/europe-day-on-facebook.jpg

Στις 9 Μαΐου μπορείτε να συμμετάσχετε σε ζωντανές εκδηλώσεις για τον εορτασμό της Ημέρας της Ευρώπης στη σελίδα της εκδήλωσης στο Facebook και σε ζωντανή μετάδοση από τη σελίδα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου:

Επίσκεψη του ημικυκλίου από το σπίτι
Ελάτε μαζί μας στην αίθουσα της ολομέλειας, για να καταλάβετε πώς λειτουργεί το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Ανακαλύψτε πώς οι βουλευτές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ετοιμάζουν τους φακέλους τους, συζητούν σε πολυγλωσσικό περιβάλλον και ψηφίζουν στις συνόδους ολομέλειας.

Διαδραστική συζήτηση: η αντίδραση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στη νόσο Covid-19
Σε αυτήν τη διαδικτυακή συνεδρία ερωταπαντήσεων, μπορείτε να μάθετε τι κάνουν το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και η Ευρωπαϊκή Ένωση για την αντιμετώπιση της κρίσης που προκλήθηκε από τη νόσο Covid-19. Επίσης, θα ενημερωθείτε για την εκστρατεία #ΕυρωπαίοιΕναντίονCovid19, η οποία αναδεικνύει την αλληλεγγύη των Ευρωπαίων σε στιγμές κρίσης.

Η Ευρώπη το 2020: 70 χρόνια μετά τη Διακήρυξη Schuman
Κάντε τις ερωτήσεις που θέλετε σχετικά με την ιστορία της Ημέρας της Ευρώπης σε αυτή τη συζήτηση πάνελ. Ειδικοί στο έργο του Robert Schuman και ένας εκπρόσωπος της πρωτοβουλίας @70Schuman θα μας πουν γιατί η Ημέρα της Ευρώπης είναι στις 9 Μαΐου, ποιος ήταν ο Robert Schuman, τι ήταν η Διακήρυξη Schuman και πολλά άλλα.

 

Αν δεν μπορείτε να πάρετε ζωντανά μέρος, υπάρχουν και άλλοι τρόποι με τους οποίους μπορείτε να συμμετάσχετε στην Ημέρα της Ευρώπης:

Αναζητήστε το hashtag #EuropeDay στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης
Πάρτε μέρος στη συζήτηση στο Facebook και στο Instagram, και πείτε μας τι σημαίνει η Ευρώπη για εσάς και πώς άλλαξε τη ζωή σας η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη.

Επιδείξτε αλληλεγγύη
Κρεμάστε την ευρωπαϊκή σημαία στο παράθυρό σας (ή ζωγραφίστε τη!) και δείξτε στους φίλους και τους γείτονές σας ότι πιστεύετε πως τα προβλήματα επιλύονται καλύτερα μαζί. Μοιραστείτε τη φωτογραφία ή το βίντεο στην εκδήλωσή μας στο Facebook, για να εμφανιστεί μαζί με άλλες ευρωπαϊκές σημαίες από όλη την Ευρώπη.

Ακούστε τις μελωδίες της Ευρώπης
Απολαύστε τη λίστα αναπαραγωγής που δημιουργήσαμε ειδικά για αυτή την ημέρα και στείλτε μας τις προτάσεις σας για να τη διευρύνουμε.

Τι ήταν η Διακήρυξη Schuman;

Πριν από 70 χρόνια, στις 9 Μαΐου 1950, ο Robert Schuman έκανε μια δήλωση με την οποία ζητούσε να υπάρξει αλληλεγγύη μεταξύ Γαλλίας και Γερμανίας. Ως υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας, ήθελε οι δύο χώρες να μοιραστούν την παραγωγή άνθρακα και χάλυβα, προκειμένου να καταστήσουν τον πόλεμο «όχι απλώς αδιανόητο, αλλά και πρακτικά αδύνατο».

Η έκκλησή του ακούστηκε σε όλη την Ευρώπη και άλλες ευρωπαϊκές χώρες συμμετείχαν στην πρωτοβουλία, θέτοντας τα θεμέλια για διαρκή ειρήνη. Η Διακήρυξη Schuman και το μοντέλο διεθνούς συνεργασίας που βρίσκεται στον πυρήνα της υπήρξαν το πρώτο βήμα στην πορεία προς την Ευρωπαϊκή Ένωση του σήμερα. 

Παρακάτω μπορείτε να βρείτε περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη Διακήρυξη Schuman και τις μακροπρόθεσμες επιδράσεις της.
#ΕυρωπαίοιΕναντίονCovid19

Στη μάχη κατά της νόσου Covid-19, η Ευρωπαϊκή Ένωση δείχνει ότι η ισχύς εν τη αλληλεγγύη. Αυτή την κρίση μπορούμε να την ξεπεράσουμε μόνο μαζί. 

Η Ευρώπη έχει ιστορία στη συνεργασία, όταν πρόκειται για την αντιμετώπιση κάποιας ασθένειας. Μόλις τρία χρόνια μετά τη Διακήρυξη Schuman, η Ευρωπαϊκή Συνέλευση (που αργότερα έγινε Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο) ζήτησε να βρεθούν τρόποι βελτίωσης της υγείας των εργαζομένων στις βιομηχανίες άνθρακα και χάλυβα. Η έκκληση αυτή οδήγησε σε έρευνες και στην καλύτερη κατανόηση των υγειονομικών κινδύνων τους οποίους αντιμετώπιζαν οι εργαζόμενοι, με αποτέλεσμα να ληφθούν απτά μέτρα για τη βελτίωση των βιοτικών συνθηκών τους.  

Σήμερα η Ευρώπη αντιμετωπίζει μια ασθένεια διαφορετικού είδους. Η νόσος Covid-19 απειλεί την υγεία όλων των Ευρωπαίων και θα θέλαμε να τιμήσουμε τους Ευρωπαίους που κάνουν τη διαφορά, όσο μικρή κι αν είναι, κοινοποιώντας την ιστορία τους. Σας καλούμε να μας μιλήσετε για τους ερευνητές, το ιατρικό προσωπικό, τους επιστήμονες, τους εκπαιδευτικούς, τους φίλους και τους γείτονες που έχουν ενωθεί για την αντιμετώπιση αυτής της πρόκλησης. 

Μοιραστείτε την ιστορία σας στη σελίδα μας για την Ημέρα της Ευρώπης στο Facebook, με τα hashtag #ΕυρωπαίοιΕναντίονCovid19 #EuropeDay.