Το Ημικύκλιο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου 

Το Ημικύκλιο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Βρυξέλλες
Ημικύκλιο

Μια επίσκεψη στην αίθουσα της Ολομέλειας, το Ημικύκλιο, είναι ένας θαυμάσιος τρόπος για να γευτείτε τη συναρπαστική ατμόσφαιρα του μεγαλύτερου διεθνικού κοινοβουλίου στον κόσμο και να μάθετε ποιες είναι οι εξουσίες και ο ρόλος του.

30-90'
10-100
24

Το Ημικύκλιο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Βρυξέλλες
Ημικύκλιο

Το Ημικύκλιο αποτελεί την πάλλουσα καρδιά της Ευρωπαϊκής Δημοκρατίας. Στη διάρκεια συνόδων Ολομέλειας εκεί συγκεντρώνονται τα Μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τις μεγαλύτερες και πιο σημαντικές συζητήσεις. Εκεί γίνονται επίσης ιστορικές ψηφοφορίες που επηρεάζουν τον τρόπο ζωής των ανθρώπων σ’ ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Οι επισκέψεις γίνονται και στις 24 γλώσσες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η είσοδος είναι ελεύθερη. Η κράτηση είναι αναγκαία τόσο για ομάδες όσο και για άτομα. Η υπηρεσία είναι πλήρως προσβάσιμη σε επισκέπτες με αναπηρίες.

 

Για την ώρα προσφέρουμε:

 • Ατομικές επισκέψεις
 • Διαδραστικές Συζητήσεις διαδικτυακά με ομιλητές του Κοινοβουλίου
 • Διαδικτυακά Ευρωπαϊκά Σεμινάρια Νεολαίας

Μεμονωμένοι επισκέπτες

Οι μεμονωμένοι επισκέπτες μπορούν να επισκεφθούν το Ημικύκλιο με τη βοήθεια οδηγού πολυμέσων, να συμμετάσχουν σε εξατομικευμένη παρουσίαση ή να παρακολουθήσουν συνεδριάσεις της Ολομέλειας. Προβλέπονται επισκέψεις για άτομα, οικογένειες και μικρές ομάδες έως εννέα (9) ατόμων. Τα παιδιά ηλικίας κάτω των 14 ετών πρέπει να συνοδεύονται από ένα ενήλικα.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής σας το Ημικύκλιο θα έχετε επίσης την ευκαιρία να ανακαλύψετε την έκθεση «Ενωμένοι στην πολυμορφία»  που αποτελεί τμήμα της συλλογής έργων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με έργα από όλα τα Κράτη Μέλη. Ακολουθείστε αυτό το σύνδεσμο για να μάθετε περισσότερα για τη συλλογή.

 

Οδηγοί πολυμέσων 

Επισκεφθείτε το Ημικύκλιο με τον δικό σας ρυθμό, με τη βοήθεια οδηγού πολυμέσων, και μάθετε πως λειτουργεί το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Οι επισκέψεις με οδηγούς πολυμέσων είναι διαθέσιμες στις 24 επίσημες γλώσσες της ΕΕ και διαρκούν περίπου 60 λεπτά. Σημειώνεται ότι, κατά τις περιόδους συνόδου της Ολομέλειας, δεν πραγματοποιούνται επισκέψεις με τη βοήθεια οδηγών πολυμέσων.

Μπορείτε να τηλεφορτώσετε τον οδηγό πολυμέσων πριν από την έναρξη της επίσκεψής σας. Η εφαρμογή «EP Visit» είναι διαθέσιμη στο Apple Store και στο Google Play.

 

Παρουσιάσεις στο Ημικύκλιο

Θέστε τα ερωτήματά σας σ’ έναν από τους ομιλητές μας στη διάρκεια ενημέρωσης για το έργο και το ρόλο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Παρουσιάσεις προσφέρονται τη Δευτέρα. Διαρκούν περίπου 60 λεπτά και προσφέρονται στην αγγλική και τη γαλλική (άλλες γλώσσες αναλόγως διαθεσιμότητας).

 

Παρακολούθηση συνεδρίασης της Ολομέλειας (οι επισκέψεις στη διάρκεια της ολομέλειας έχουν ανασταλεί για την ώρα λόγω Covid-19)

Κατά τις συνόδους Ολομέλειας, διατίθεται περιορισμένος αριθμός θέσεων σε μεμονωμένους επισκέπτες για να παρακολουθήσουν τη συνεδρίαση για μία ώρα. Η είσοδος στην αίθουσα εξαρτάται από τη διαθεσιμότητα θέσεων. Ελέγξτε το πρόγραμμα για τις ημερομηνίες συνόδου της Ολομέλειας στις Βρυξέλλες.

Ωράριο επισκέψεων

Δεν προσφέρονται επισκέψεις στα Σαββατοκύριακα και στις δημόσιες αργίες. Το 2020, στις αργίες περιλαμβάνονται η 02/11 η περίοδος από 24/12 έως 03/01/2021.

Οδηγοί Πολυμέσων¹ Δευτέρα – Πέμπτη Παρασκευή
9:00 – 17:00 9:00 – 13:00
Οδηγοί Πολυμέσων¹
 
Δευτέρα – Πέμπτη
9:00 – 17:00
Παρασκευή
9:00 – 13:00
Παρουσιάσεις Δευτέρα
11:00 και 15:00
Παρουσιάσεις
 
Δευτέρα
11:00 και 15:00
 
 
Σύνοδοι Ολομέλειας² Τετάρτη Πέμπτη
15:00 – 17:30 9:00 − 12:00
Σύνοδοι Ολομέλειας²
 
Τετάρτη
15:00 – 17:30
Πέμπτη
9:00 − 12:00
 1. Τελευταία είσοδος για επίσκεψη με οδηγό πολυμέσων είναι στις 16:00 από Δευτέρα έως Πέμπτη και στις 12:00 την Παρασκευή.
 2. Οι σύνοδοι Ολομέλειας στις Βρυξέλλες εμφανίζονται στο Ημερολόγιο του Κοινοβουλίου ως διήμερα σε κόκκινο χρώμα.
  • To 2020: έχουν ανασταλεί οι επισκέψεις στη διάρκεια συνόδων Ολομέλειας
  • To 2021: 24 – 25 Μαρτίου, 23 – 24 Ιουνίου, 10 – 11 Νοεμβρίου.

Ομάδες

Οι επισκέψεις ομάδων στο Ημικύκλιο έχουν για την ώρα ανασταλεί. Ωστόσο, εναλλακτικά προσφέρουμε διαδικτυακές δραστηριότητες.

Διαδραστικές διαδικτυακές συζητήσεις

Μάθετε περισσότερα για το ρόλο και τις εξουσίες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σε μιας διαδραστική διαδικτυακή ενημέρωση στις 24 γλώσσες της ΕΕ. Μπορείτε να υποβάλετε ερωτήσεις σε μόλος του προσωπικού και να προσκαλέσετε ευρωβουλευτή.

Οι επικεφαλής ομάδων μπορεί να κάνουν κράτηση συμπληρώνοντας διαδικτυακά το σχετικό έντυπο αίτησης, σημειώνοντας τη φράση «Διαδικτυακή Ενημέρωση» στο πεδίο «Προσδοκίες από την επίσκεψη».

 

Διαδικτυακά Ευρωπαϊκά Σεμινάρια Νεολαίας

Δηλώστε συμμετοχή σε διαδικτυακό Ευρωπαϊκό Σεμινάριο Νεολαίας.

Αυτά τα σεμινάρια δίνουν την ευκαιρία σε ομάδες νέων από διαφορετικές Ευρωπαϊκές χώρες να συζητήσουν και να εξερευνήσουν σημαντικά θέματα. Καλλιεργούν την ενεργό συμμετοχή στα κοινά, τη δεκτικότητα προς τους Ευρωπαϊκούς πολιτισμού και διευρύνουν τη συμμετοχή των νέων στη δημοκρατική διαδικασία.

Το πρόγραμμα αποτελείται από μια εισαγωγή στο ρόλο και τις εξουσίες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, εργαστήρια, όπου οι συμμετέχοντες μπορούν να εργαστούν σε υποομάδες για να εντοπίσουν προκλήσεις και να προτείνουν λύσεις, και συζήτηση με Μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που θα κληθεί να τοποθετηθεί στις ιδέες που προέκυψαν από τα εργαστήρια.  

Το πρόγραμμα είναι σχεδιασμένο για τις ηλικιακές ομάδες 16-18 και 18-26. Οι συμμετέχοντες ενώνονται για να δημιουργήσουν αρκετές υποομάδες οι οποίες εργάζονται σε διαφορετικές πτυχές ενός θέματος στη διάρκεια του σεμιναρίου.

Η δραστηριότητα αυτή διαρκεί περίπου δύο (2) ώρες. Οργανώνεται στην αγγλική, τη γαλλική η τη γερμανική γλώσσα και σε άλλες γλώσσες κατόπιν σχετικού αιτήματος κι αν υπάρχει η σχετική δυνατότητα.

 

Επισκέψεις στο χώρο (έχουν ανασταλεί λόγω Covid-19)

Μπορούν να διοργανωθούν επισκέψεις για ομάδες 10 έως 100 ατόμων, για τις οποίες πρέπει να γίνει κράτηση 2-3 μήνες νωρίτερα. Οι αιτήσεις για επίσκεψη γίνονται δεκτές ανάλογα με τη διαθεσιμότητα αιθουσών και ομιλητών.

Οι ομαδικές επισκέψεις διαρκούν 1-2 ώρες και περιλαμβάνουν ενημέρωση από μέλος του προσωπικού αναφορικά με τις εξουσίες και τον ρόλο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ερωτήσεις-απαντήσεις και επίσκεψη στα θεωρεία του Ημικυκλίου. Οι επισκέψεις πραγματοποιούνται και στις 24 γλώσσες της ΕΕ, από Δευτέρα έως Παρασκευή. Ανάλογα με το πρόγραμμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, οι ομάδες ενδέχεται να μπορούν να παρακολουθήσουν για μία ώρα συνεδρίαση της Ολομέλειας από τα θεωρεία του Ημικυκλίου.

Δεν προσφέρονται επισκέψεις στα Σαββατοκύριακα και στις δημόσιες αργίες.

Οι επικεφαλής ομάδων μπορούν να κάνουν κράτηση συμπληρώνοντας διαδικτυακά το ανάλογο έντυπο αίτησης.

 

Συνδυασμένες επισκέψεις σε διάφορες εγκαταστάσεις

Παρακαλείσθε να αναφέρετε κατά τη συμπλήρωση της αίτησής σας αν θέλετε να συνδυάσετε την επίσκεψή σας στο Ημικύκλιο με επίσκεψη στο Παρλαμεντάριουμ ή/και στο Σπίτι της Ευρωπαϊκής Ιστορίας. Με την έγκαιρη ειδοποίηση εξασφαλίζεται η ομαλή διεξαγωγή της επίσκεψης.

Μέτρα για Covid-19

 • Κάντε την κράτησή σας διαδικτυακά. Εάν δεν έχετε κράτηση, η είσοδος θα σας επιτραπεί μόνο εάν υπάρχει επαρκής χώρος.
 • Προσκομίστε την προστατευτική σας μάσκα.
 • Στην είσοδο θα γίνει θερμομέτρηση και δεν θα επιτραπεί η είσοδος εάν η θερμοκρασία σας υπερβαίνει τους 37.7 βαθμούς Κελσίου.
 • Όλοι οι ατομικοί επισκέπτες ακολουθούν συγκεκριμένη πορεία κατά την επίσκεψή τους.
 • Τήρηση απόστασης 1,5μ. από άλλους επισκέπτες.

Ασφάλεια

Για την είσοδο στα κτήρια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου απαιτείται έγκυρο έγγραφο ταυτότητας (δελτίο ταυτότητας ή διαβατήριο).

Όλοι οι επισκέπτες, οι τσάντες και τα σακίδιά τους υπόκεινται σε έλεγχο ασφαλείας τύπου αεροδρομίων πριν από την είσοδο. Απαγορεύονται τα πυροβόλα όπλα, οι εκρηκτικές ή εύφλεκτες ουσίες, τα σπρέι πιπεριού, τα αιχμηρά αντικείμενα και οποιαδήποτε άλλα αντικείμενα θα μπορούσαν να θεωρηθούν όπλα. Σύμφωνα με τη βελγική εθνική νομοθεσία, ορισμένα απαγορευμένα αντικείμενα μπορεί να χρειασθεί να παραδοθούν στην αστυνομία.

Η φωτογράφιση και η κινηματογράφηση επιτρέπονται στον χώρο των επισκεπτών αλλά απαγορεύονται στον χώρο ελέγχου ασφαλείας και στα θεωρεία του Ημικυκλίου κατά τις περιόδους συνόδου της Ολομέλειας.

Προσβασιμότητα

Για επισκέπτες  με προβλήματα κινητικότητας, υπάρχει πλήρης πρόσβαση στο Ημικύκλιο με αμαξίδια και το προσωπικό μας είναι στη διάθεσή σας για να προσφέρει οποιαδήποτε πρόσθετη βοήθεια.

Επίσης, το προσωπικό του Κοινοβουλίου συνεργάζεται ευχαρίστως με διερμηνείς νοηματικής γλώσσας κατά τη διάρκεια των επισκέψεων. Υπεύθυνοι για την εξασφάλιση των υπηρεσιών των εν λόγω διερμηνέων είναι οι επικεφαλής των ομάδων επισκεπτών.

Εάν χρειάζεστε ειδική βοήθεια, παρακαλούμε να μας το γνωστοποιήσετε εκ των προτέρων.

Εγκαταστάσεις (μη προσβάσιμες λόγω Covid-19)

Υπάρχει κυλικείο στο κτήριο Paul-Henri Spaak, το οποίο χρησιμοποιείται αποκλειστικά από ομάδες επισκεπτών κατόπιν κράτησης.

Ημικύκλιο

Κτήριο Paul-Henri Spaak
Rue Wiertz / Wiertzstraat 60
B-1047 Βρυξέλλες
Βέλγιο

Πρόσβαση

Ο σταθμός 'Brussels-Luxembourg' εξυπηρετεί το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Λύσεις για τυφλούς
Καφέ
Λύσεις για κωφούς
Εστιατόριο
Χώρος φύλαξης αποσκευών
Κινητική αναπηρία
Wi-fi

Πρακτικές πληροφορίες

Συνεχίστε την επίσκεψή σας

  

Σπίτι της Ευρωπαϊκής Ιστορίας

Βρυξέλλες
Σπίτι της Ευρωπαϊκής Ιστορίας
90'
10
24

Παρλαμεντάριουμ

Βρυξέλλες
Παρλαμεντάριουμ
60'
6
24

Παιχνίδι ρόλων

Βρυξέλλες
Παρλαμεντάριουμ
14
18
ετών
150'
16-32
24

Σταθμός Ευρώπη

Βρυξέλλες
Σταθμός Ευρώπη
15'
1
24