Eurooppa-päivä 2020 

Eurooppa-päivä 2020

Online
Euroopan parlamentti

Osallistu vuoden 2020 Eurooppa-päivän viettoon verkossa. Seuraa suoraa lähetystä Euroopan parlamentista, tutustu Schumanin julistukseen ja näe, mitä eurooppalainen solidaarisuus tarkoittaa.

Eurooppa-päivä 2020

Online
Euroopan parlamentti

Eurooppa-päivänä 9. toukokuuta juhlistetaan Schumanin julistusta, joka käynnisti kehityksen kohti nykyistä Euroopan unionia. Voimme tarkastella, mitä on yhdessä saatu aikaan, ja pohtia, mitä toivomme tulevaisuudelta.

Schumanin julistuksen 70-vuotispäivänä Euroopassa on kriisi, jonka vuoksi yhteistyö on tärkeämpää kuin koskaan. Tämän vuoden Eurooppa-päivänä muistamme eurooppalaisia, jotka tekivät historiaa vuonna 1950. Sen lisäksi valokeilassa ovat ne, jotka tekevät historiaa tänään, ja näemme, mitä solidaarisuus tarkoittaa käytännössä.

Osallistu Eurooppa-päivään

/multiapp/files/live/sites/visiting/files/Images/Events/Europe%20Day/europe-day-on-facebook.jpg

Voit osallistua 9. toukokuuta järjestettäviin Eurooppa-päivän tapahtumiin Facebookin tapahtumasivulla ja EP Live -sivustolla:

Virtuaalivierailu istuntosalissa
Tutustu täysistuntosaliin ja Euroopan parlamentin toimintaan. Näet, kuinka parlamentin jäsenet valmistelevat asiakokonaisuuksia, keskustelevat monikielisessä ympäristössä ja äänestävät täysistunnoissa.

Interaktiivinen keskustelu: Euroopan parlamentin vastaus covid-19-pandemiaan
Tässä kyselytilaisuudessa saat tietoa Euroopan parlamentin ja Euroopan unionin toimista covid-19-pandemian torjumiseksi. Voit myös tutustua #EuropeansAgainstCovid19 -kampanjaan, jossa jaetaan tietoa eurooppalaisten solidaarisuudesta kriisin aikana.

Eurooppa vuonna 2020: 70 vuotta Schumanin julistuksesta
Tässä paneelikeskustelussa voit esittää kysymyksiä Eurooppa-päivän historiasta. Robert Schumanin työhön perehtyneet asiantuntijat ja @70Schuman-aloitteen edustaja kertovat, miksi Eurooppa-päivä on 9. toukokuuta, kuka Robert Schuman oli, mistä julistuksessa oli kyse ja paljon muuta.

 

Jos et voi seurata tapahtumia verkossa, voit viettää Eurooppa-päivää muilla tavoin:

Seuraa sosiaalisessa mediassa aihetunnistetta #EuropeDay
Osallistu keskusteluun Facebookissa ja Instagramissa ja kerro, mitä Eurooppa sinulle merkitsee ja kuinka eurooppalainen solidaarisuus on muuttanut elämääsi.

Osoita solidaarisuutta
Ripusta ikkunalle tai parvekkeelle EU-lippu – vaikka itse piirtämäsi – ja kerro siten ystäville ja naapureille, että mielestäsi haasteet on parasta ratkaista yhdessä. Jaa valokuva tai video lipustasi Facebook-tapahtumasivulla, ja se pääsee eri puolilla Eurooppaa kuvattujen lippujen joukkoon. 

Kuuntele eurooppalaisia säveliä
Kuuntele Eurooppa-päivän soittolistaa ja täydennä sitä omilla ehdotuksillasi!

Mikä oli Schumanin julistus?

Tasan 70 vuotta sitten, 9. toukokuuta 1950, Robert Schuman antoi lausuman, jossa hän toivoi Ranskan ja Saksan välistä solidaarisuutta. Ranskan ulkoministerinä hän halusi, että näillä mailla olisi yhteinen hiilen ja teräksen tuotanto, jotta sota ei olisi enää ajateltavissa eikä käytännössä mahdollinen.

Hänen vetoomuksensa kuultiin ympäri Eurooppaa, aloitteeseen liittyi muita Euroopan maita, ja näin luotiin perusta kestävälle rauhalle. Schumanin julistus ja sen ytimessä oleva kansainvälisen yhteistyön malli olivat ensimmäinen askel kohti nykyistä Euroopan unionia. 

Jäljempänä on lisätietoa Schumanin julistuksesta ja sen yhä jatkuvasta vaikutuksesta.
#EuropeansAgainstCovid19

Covid-19-taudin vastaisessa taistelussa Euroopan unionin vahvuutena on solidaarisuus. Voimme voittaa tämän kriisin vain toimimalla yhdessä. 

Euroopassa on ennenkin tehty yhteistyötä tautien torjunnassa. Vain kolme vuotta Schumanin julistuksen jälkeen Euroopan parlamentaarinen edustajakokous (josta sittemmin tuli Euroopan parlamentti) kehotti etsimään keinoja kohentaa hiili- ja terästeollisuuden työntekijöiden terveyttä. Tämä johti tutkimukseen, jonka avulla alettiin ymmärtää paremmin työn terveysriskejä ja siten voitiin parantaa konkreettisesti työntekijöiden elämänlaatua. 

Nyt Euroopalla on vastassaan erilainen sairaus. Covid-19-tauti on uhka kaikkien eurooppalaisten terveydelle, ja siksi haluamme kunnioittaa niitä eurooppalaisia, jotka tekevät oman osuutensa, vaikka pienenkin, jakamalla heidän tarinansa. Kerro siis tutkijoista, lääkäreistä, sairaanhoitajista, opettajista, ystävistä ja naapureista, jotka vastaavat tähän haasteeseen yhteisvoimin. 

Jaa tarinasi Facebookissa Eurooppa-päivän sivulla aihetunnisteilla #EuropeansAgainstCovid19 ja #EuropeDay.