Kansalaisten puutarha 

Kansalaisten puutarha

Bryssel
Kansalaisten puutarha

Astu rauhalliseen vehreään keitaaseen Eurooppa-korttelin hyörinän keskellä. Kansalaisten puutarha penkkeineen, nurmialueineen ja veistoksineen sijaitsee belgialaisen taidemaalarin Antoine Wiertzin entisen asuintalon tontilla.

Kansalaisten puutarha

Bryssel
Kansalaisten puutarha

Lisää kansalaisten puutarha matkaohjelmaasi ja rentoudu hetki rauhallisessa vehreässä keitaassa Eurooppa-korttelin hyörinän keskellä. Puutarha sijaitsee belgialaisen taidemaalarin Antoine Wiertzin entisen asuintalon tontilla vain 100 metrin päässä Euroopan parlamentin pääsisäänkäynniltä.

Puineen, penkkeineen ja nurmialueineen puutarha houkuttelee kävelemään tai levähtämään siellä. Puutarhassa on omaperäistä nähtävää, kuten Italiassa sijaitsevan Paestumin temppelin raunioiden jäljitelmä. Paikan historiallista luonnetta korostavat menneiden aikojen eurooppalaisten filosofien ja taiteilijoiden patsaat. Puutarhassa on myös musiikkipaviljonki, ja siellä järjestetään toisinaan tapahtumia.

Puutarha avattiin yleisölle ensimmäisen kerran syyskuussa 2020. Hankkeen rahoituksesta ja siihen liittyneistä kunnostustöistä vastasi Euroopan parlamentti.

Tule tutustumaan Kansalaisten puutarhaan ja nauttimaan ilmaiskonserteista arkisin klo 13.00 syys- ja lokakuussa 2020.

Taidemaalarin valtava ateljee on muutettu museoksi, jossa voi vierailla maksutta. Musée Wiertz kuuluu Belgian kuninkaallisiin taidemuseoihin, ja siellä on esillä yli 200 Wiertzin teosta.

Aukioloajat

Syksy – talvi Syyskuu Lokakuu – maaliskuu
8:00 – 19:50 8:00 – 17:50
Syksy – talvi
 
Syyskuu
8:00 – 19:50
Lokakuu – maaliskuu
8:00 – 17:50
Kevät – kesä Huhtikuu Toukokuu – elokuu
8:00 – 18:50 8:00 – 20:50
Kevät – kesä
 
Huhtikuu
8:00 – 18:50
Toukokuu – elokuu
8:00 – 20:50

Paikan historia

Antoine Wiertz muutti Ixellesin alueella sijaitsevaan kohteeseen alkujaan vuonna 1850 ja suunnitteli ateljeen, talon ja puutarhan itse. Talo ja ateljee rakennettiin suurelta osin vuosina 1850–1852, vaikka kohde kokonaisuudessaan saatiin valmiiksi vasta joitakin vuosia myöhemmin.

Ateljee on aina ollut avoinna yleisölle, ja se suunniteltiin näyttäväksi. Italian Paestumin temppelin raunioiden jäljitelmä näkyi Luxemburgin rautatieasemalle saapuville matkustajille ja kuvasti aikakauden romantiikan henkeä.

Wiertz lahjoitti kuollessaan teoksensa, ateljeensa, talonsa ja puutarhansa Belgian valtiolle, joka muutti ateljeen museoksi ja avasi sen vuonna 1866. Ateljee, talo ja puutarha luokiteltiin vuonna 1997 suojelukohteiksi niiden historiallisen ja taiteellisen arvon vuoksi.

Puutarha avattiin yleisölle vasta syyskuussa 2020 Euroopan parlamentin kunnostettua sen.

Antoine Wiertz

Antoine Wiertz (1806–1865) oli belgialainen romantiikan aikakauden taidemaalari ja kuvanveistäjä. Hän oli tunnettu siitä, että hän käytti maalauksiinsa valtavan kokoisia kankaita, ja hänen teoksensa saattoivat olla yli 11 metrin pituisia. Ne olivat myös täynnä yhteiskunnallisia tai filosofisia viestejä. Wiertz on yksi tärkeimmistä Belgian romantiikan aikakauden taiteilijoista ja monumentaalitaiteen edustajista.

Wiertz kehotti vuonna 1839 tunnustamaan Brysselin Euroopan pääkaupungiksi. Euroopan parlamentin nykyinen virallinen osoite kantaa hänen nimeään: Rue Wiertz 60.

Työ tämän historiallisen kohteen kehittämiseksi

Talon ja puutarhan uudelleenkehittämistyö alkoi vuonna 2016. Sitä tehdään Euroopan parlamentin ja Belgian valtion välisenä julkisen sektorin kumppanuutena. Kohteesta allekirjoitettiin 50 vuoden pituinen vuokrasopimus yhden euron hintaan sillä edellytyksellä, että Euroopan parlamentti kunnostaa sekä puutarhan että talon ja avaa puutarhan yleisölle.

Taloa kunnostetaan parhaillaan, ja se avataan muutaman vuoden kuluttua.

Kansalaisten puutarha

Rue Vautier / Vautierstraat 62
B-1050 Bryssel
Belgia

Liikenneyhteydet

Euroopan parlamentti on Brysselin Luxembourg-aseman vieressä.

Käytännön tietoja

Jatka vierailuasi

  

Euroopan parlamentin istuntosali

Bryssel
Istuntosali
30-90'
10-100
24

Parlamentarium

Bryssel
Parlamentarium
60'
6
24

Euroopan historian talo

Bryssel
Euroopan historian talo
90'
10
24

Station Europe

Bryssel
Station Europe
15'
1
24