Dan Europe 2020. 

Dan Europe 2020.

Online
Europski parlament

Ove godine obilježite zajedno s nama Dan Europe na internetu. Sudjelujte u prijenosima uživo iz Europskog parlamenta, saznajte više o Schumanovoj deklaraciji i doživite europsku solidarnost na djelu.

Dan Europe 2020.

Online
Europski parlament

Danom Europe, 9. svibnja, obilježava se dan potpisivanja Schumanove deklaracije. Tim je činom utrt put Europe prema današnjoj Europskoj uniji. Prilika je to da promislimo o svemu što smo ostvarili zahvaljujući solidarnosti i onome što se nadamo postići u budućnosti.

Europa se danas, 70 godina nakon Schumanove deklaracije, suočava s krizom zbog koje je više nego ikada ranije važno da budemo ujedinjeni. Ove godine Dan Europe nije samo prilika da se prisjetimo Europljana koji su 1950. bili akteri povijesnih događaja, već i da odamo počast onima koji se danas upisuju u povijest i da vidimo njihovu solidarnost na djelu.

Sudjelujte u Danu Europe

/multiapp/files/live/sites/visiting/files/Images/Events/Europe%20Day/europe-day-on-facebook.jpg

9. svibnja možete na Facebooku ili stranicama europskog parlamenta sudjelovati u događanjima uživo povodom Dana Europe:

Posjetite vijećnicu iz svoga doma
Pridružite nam se u vijećnici Parlamenta i saznajte kako funkcionira Europski parlament. Pogledajte kako zastupnici u Europskom parlamentu pripremaju predmete, raspravljaju u višejezičnom okruženju i glasuju na plenarnim sjednicama.

Interaktivni razgovor: odgovor Europskog parlamenta na koronavirus
U seriji pitanja i odgovora na internetu saznajte što Europski parlament i Europska unija poduzimaju kako bi suzbili koronavirus. Čut ćete ponešto i o kampanji #EuropljaniProtivCovid19, čiji je cilj istaknuti solidarnost Europljana u doba krize.

Europa 2020.: 70 godina nakon Schumanove deklaracije
Na ovoj panel-raspravi možete postaviti pitanja o temeljima Dana Europe. Stručnjaci koji se bave djelom Roberta Schumana i predstavnici inicijative @70Schuman objasnit će nam zašto Dan Europe obilježavamo baš 9. svibnja, tko je bio Robert Schuman, što je Schumanova deklaracija i još puno toga.

 

Ako nam se ne možete pridružiti uživo, mnogo je drugih načina na koje možete sudjelovati u Danu Europe:

Na društvenim mrežama potražite hashtag #DanEurope
Uključite se u raspravu na Facebooku i Instagramu i recite nam što vama znači Europa i kako je europska solidarnost utjecala na vaš život.

Pokažite solidarnost
Na prozor izvjesite europsku zastavu (možete je i nacrtati!) i tako prijateljima i susjedima pokažite da vjerujete da smo zajedno jači. Podijelite svoju fotografiju ili video na stranici događanja na Facebooku uz brojne druge zastave iz čitave Europe. 

Uživajte uz europsku glazbu
Poslušajte naš poseban odabir pjesama posvećenih ovom danu i pošaljite nam svoje prijedloge.

O čemu govori Schumanova deklaracija?

Robert Schuman je 9. svibnja 1950., prije točno 70 godina, donio izjavu u kojoj poziva na solidarnost između Francuske i Njemačke. Taj je francuski ministar vanjskih poslova želio da te dvije zemlje zajednički upravljaju proizvodnjom ugljena i čelika kako bi „ideja o ratu postala ne samo nezamisliva, nego praktički nemoguća”.

Njegov je apel odjeknuo diljem Europe pa su se i druge europske države priključile toj inicijativi, udarivši tako temelje za dugotrajni mir. Schumanova deklaracija, i model međunarodne suradnje na kojem se temeljila, bili su prvi korak prema današnjoj Europskoj uniji. 

Više o Schumanovoj deklaraciji i njezinu dugotrajnom učinku saznajte u nastavku.
#EuropljaniProtivCovid19

Europska unija nam kroz borbu protiv koronavirusa pokazuje da snaga leži u solidarnosti. Tu krizu možemo jedino zajednički prebroditi. 

Europa se od davnina zajednički borila da suzbije bolesti. Samo tri godine nakon Schumanove deklaracije, Europska skupština (koja je kasnije postala Europski parlament) pozvala je da se utvrde načini za poboljšanje zdravlja radnika u industriji ugljena i čelika. Zahvaljujući istraživanju i boljem razumijevanju zdravstvenih rizika s kojima se suočavaju radnici, donesene su konkretne mjere za poboljšanje njihova zdravlja.  

Danas se Europa suočava s drugačijom bolešću. Koronavirus prijeti zdravlju svih Europljana. Stoga bismo željeli odati počast svim Europljanima koji se zalažu za pozitivne promjene, bez obzira na to je li riječ o najmanjoj gesti, te podijeliti njihove priče. Pozivamo vas da podijelite s nama priče o medicinskom osoblju, znanstvenicima, učiteljima, prijateljima i susjedima koji se zajednički bore protiv te bolesti. 

Podijelite svoju priču na stranici na Facebooku posvećenoj Danu Europe uz hashtag #EuropljaniProtivCovid19 #Dan Europe.