De grote vergaderzaal van het Europees Parlement 

De grote vergaderzaal van het Europees Parlement

Brussel
Grote vergaderzaal

De leden van het Europees Parlement hebben hun hoofdkantoor in Brussel. Een bezoek aan de grote vergaderzaal is een uitgelezen manier om de opwindende sfeer in het grootste transnationale parlement ter wereld op te snuiven en meer te weten te komen over de bevoegdheden en de rol van het Europees Parlement.

30-90'
10-100
24

De grote vergaderzaal van het Europees Parlement

Brussel
Grote vergaderzaal

We zijn klaar u weer te ontvangen

 

Gelieve voor een veilig bezoek de volgende maatregelen in acht te nemen (Geactualiseerd: 15/07/20):

  • Alleen individuele bezoeken zijn mogelijk (max. 9 personen).
  • Normale openingsuren gelden (zie hieronder).
  • Reserveer uw bezoek online. Zonder reservering wordt u alleen toegelaten indien er binnen voldoende ruimte is.
  • Neem uw eigen gezichtsmasker mee.
  • Uw temperatuur wordt mogelijk gemeten bij de inang en niet toegelaten indien uw temperatuur hoger is dan 37.7°C.
  • Alle individuele bezoekers volgen een vaste route gedurende hun bezoek.
  • U dient 1.5m afstand te houden van andere bezoekers.

 

Zie de volledige informatie voor een bezoek tijdens het coronavirus.

 

In de grote vergaderzaal is plaats voor alle Parlementsleden. Tijdens de plenaire vergaderingen wordt de zaal gebruikt voor de grootste en belangrijkste debatten van het Europees Parlement. Er hebben dan ook al heel wat historische stemmingen plaatsgevonden. Een bezoek is gratis. Individuele bezoekers kunnen langskomen zonder te boeken, maar voor groepen is vooraf reserveren noodzakelijk.

Op de kalender van het Europees Parlement is aangeduid wanneer er plenaire vergaderingen gepland zijn in Brussel. Deze vinden van woensdag tot donderdag plaats en zijn op de kalender in het rood gemarkeerd.

Een bezoek is niet mogelijk tijdens het weekend, op sluitingsdagen en op officiële feestdagen. In 2020: 09/04, 10/04, 13/04, 01/05, 21/05, 22/05, 01/06, 21/07, 02/11 en van 24/12 tot en met 01/01/2021.

Individuele bezoekers

Individuele bezoekers kunnen de grote vergaderzaal bezoeken met een multimediagids, een gepersonaliseerde presentatie bijwonen of een plenaire vergadering volgen. Deze bezoeken zijn geschikt voor individuele bezoekers, gezinnen en kleine groepen van ten hoogste tien personen. Kinderen jonger dan 14 jaar moeten worden begeleid door een volwassene. Geïnteresseerden moeten zich een kwartier voor aanvang van het bezoek bij de bezoekersingang melden.

Multimediagidsen

Bezoek de grote vergaderzaal in je eigen tempo met een multimediagids, beschikbaar in de 24 officiële talen van de EU. Een bezoek met multimediagids duurt ongeveer 60 minuten. Let op: een bezoek met multimediagids is niet mogelijk wanneer er een plenaire vergadering bezig is.

Je kunt de multimediagids al voor je bezoek downloaden. De app 'EP Visit' is beschikbaar via de Apple Store en Google Play.

Bezoektijden

Maandag tot donderdag Vrijdag
09:00 - 17:00 9:00 - 13:00
Maandag tot donderdag
09:00 - 17:00
Vrijdag
9:00 - 13:00
 
 

Laatste toegang is om 16:00 van maandag tot en met donderdag en om 12:00 op vrijdag. 

Presentaties

Voel je meer voor een bezoek waarbij een van onze medewerkers persoonlijk vertelt over de werkzaamheden en de rol van het Europees Parlement? Dan kun je op maandag op onderstaande uren een presentatie bijwonen. In de zomermaanden worden deze presentaties elke dag gegeven. Ze duren 30 tot 60 minuten en worden in het Engels of het Frans aangeboden (andere talen onder voorbehoud van beschikbaarheid).

Tijdschema presentaties

Maandag
om 11.00 uur en 15.00 uur
Maandag
om 11.00 uur en 15.00 uur
 
 
 
 

Volg de plenaire vergadering

Tijdens de plenaire vergaderingen kunnen individuele bezoekers gedurende een uur de vergadering bijwonen. De toegang hangt af van het aantal beschikbare plaatsen. Raadpleeg de kalender om te zien wanneer de plenaire vergaderingen in Brussel gepland zijn.

Bezoektijden gedurende vergaderperiodes

Woensdag Donderdag
15.00 tot 17.30 uur 9.00 tot 12.00 uur
Woensdag
15.00 tot 17.30 uur
Donderdag
9.00 tot 12.00 uur
 
 

Groepen

De grote vergaderzaal kan worden bezocht in groepen van tien tot honderd personen. Een bezoek moet twee à drie maanden op voorhand worden gereserveerd. Reserveringen zijn afhankelijk van de beschikbaarheid van zalen en sprekers.

Groepsbezoeken duren één à twee uur en omvatten een gepersonaliseerde presentatie door een medewerker over de rol en bevoegdheden van het Europees Parlement, een vragensessie en een bezoek aan de grote vergaderzaal. Deze bezoeken vinden plaats van maandag tot vrijdag en zijn beschikbaar in alle 24 officiële EU-talen. Afhankelijk van de kalender van het Europees Parlement kunnen groepen eventueel ook gedurende een uur vanaf de tribune de plenaire vergadering volgen.

Een groepsbezoek kan worden gereserveerd via het aanvraagformulier op onze website.

 

Een bezoek combineren met andere bezienswaardigheden

Als je naast de grote vergaderzaal ook een bezoek wenst te brengen aan het Parlamentarium en/of het Huis van de Europese geschiedenis, kun je dit bij het reserveren aanduiden op het formulier. Dan zorgen wij voor een soepel verloop van je bezoek.

De kunstcollectie van het Europees Parlement

Wie de grote vergaderzaal bezoekt, kan ook een deel van de kunstcollectie van het Europees Parlement bekijken.

Deze collectie bestaat uit 387 moderne kunstwerken uit alle lidstaten van de Europese Unie, voornamelijk van veelbelovende jonge kunstenaars. Het Europees Parlement heeft ook ruim 120 schenkingen aanvaard en stelt geregeld geleende kunstwerken tentoon.

 

Beveiliging

Een geldig identiteitsbewijs (identiteitskaart of paspoort) is vereist om tot de gebouwen van het Europees Parlement te worden toegelaten.

Bij het binnenkomen moeten alle bezoekers en hun bezittingen langs een veiligheidscontrole, vergelijkbaar met de controle op luchthavens. Vuurwapens, explosieven, ontvlambare producten, pepperspray, scherpe voorwerpen en andere voorwerpen die als wapen kunnen worden beschouwd, zijn verboden. Overeenkomstig de Belgische nationale wetgeving is het mogelijk dat bepaalde verboden voorwerpen aan de politie worden overhandigd.

Het is toegestaan foto's te nemen en te filmen in de bezoekerszone; in de veiligheidszone is dit echter verboden, evenals op de tribune van de grote vergaderzaal tijdens plenaire vergaderingen.

Toegankelijkheid

Word je begeleid door een doventolk? Ons personeel verleent graag zijn medewerking. Het regelen van een dergelijke tolk valt onder de verantwoordelijkheid van de groepsbegeleider.

Als je specifieke hulp nodig hebt, laat ons dit dan op voorhand weten.

Faciliteiten

De kantine in het Paul-Henri Spaak-gebouw is alleen toegankelijk voor groepen die een tafel gereserveerd hebben.

Grote vergaderzaal

Paul-Henri Spaakgebouw
Wiertzstraat 60
B-1047 Brussel
België

Bereikbaarheid

Het station Brussel-Luxemburg ligt vlak bij het Europees Parlement.

Hulpmiddelen voor blinden
Cafetaria
Hulpmiddelen voor doven
Restaurant
Garderobe
Rolstoelvriendelijk
Wi-Fi

Praktische informatie

Verder zoeken in ons aanbod

  

Huis van de Europese geschiedenis

Brussel
Huis van de Europese geschiedenis
10
24

Parlamentarium

Brussel
Parlamentarium
60'
6
24

Rollenspel

Brussel
Parlamentarium
14
18
jaar
150'
16-32
24

Station Europa

Brussel
Station Europa
15'
1
24