Ziua Europei 2020 

Ziua Europei 2020

Pe net
Parlamentul European

Veniți cu noi online pentru a comemora Ziua Europei 2020. Participați la o transmisie în direct de la Parlamentul European, aflați mai multe despre Declarația Schuman și urmăriți solidaritatea europeană în acțiune.

Ziua Europei 2020

Pe net
Parlamentul European

Ziua Europei, 9 mai, sărbătorește data Declarației Schuman, care a pus Europa pe drumul către Uniunea Europeană de astăzi. Este o ocazie de a reflecta asupra solidarității pe care s-a construit Europa și asupra speranțelor pentru viitor.

La 70 de ani de la Declarația Schuman, Europa se confruntă cu o criză care face ca unitatea să fie mai importantă ca niciodată. Anul acesta, Ziua Europei nu este doar o ocazie de a ne gândi la acei europeni care au făcut istoria în 1950, ci și de a-i aduce în prim-plan pe cei care construiesc istoria astăzi și a vedea solidaritatea în acțiune.

Participați la Ziua Europei

/multiapp/files/live/sites/visiting/files/Images/Events/Europe%20Day/europe-day-on-facebook.jpg

Pe 9 mai puteți participa la evenimente live dedicate Zilei Europei, pe pagina dedicată evenimentului pe Facebook și în transmisia în direct a Parlamentului European:

Vizitați Hemiciclul de acasă
Pătrundeți în Hemiciclu pentru a înțelege cum funcționează Parlamentul European. Descoperiți cum își pregătesc dosarele deputații în Parlamentul European, cum dezbat într-un mediu multilingv și cum votează în timpul sesiunilor plenare.

Discuție interactivă: reacția Parlamentului European la epidemia de Covid-19
Aflați ce fac Parlamentul European și Uniunea Europeană pentru a combate criza provocată de pandemie în această sesiune de întrebări și răspunsuri. Aici puteți afla și despre campania #EuropeansAgainstCovid19, expresie a solidarității europenilor în vremuri de criză.

Europa în 2020: 70 de ani de la Declarația Schuman
Puneți întrebări despre Ziua Europei la această masă rotundă. Experți în activitatea lui Robert Schuman și un reprezentant al inițiativei @70Schuman ne vor spune de ce se sărbătorește Ziua Europei pe 9 mai, cine a fost Robert Schuman, ce este Declarația Schuman și multe altele.

 

Dacă nu puteți participa live, există și alte modalități de a asista la Ziua Europei:

Căutați hashtagul #ZiuaEuropei pe platformele de socializare
Participați la conversația pe Facebook și Instagram și spuneți-ne ce înseamnă Europa pentru voi și cum v-a schimbat viața solidaritatea europeană.

Arătați-vă solidaritatea
Arătați prietenilor și vecinilor că facem mai bine față provocărilor împreună, arborând drapelul european la fereastră (sau desenați-l!). Publicați fotografia și video-ul pe pagina de Facebook a evenimentului, pentru a vă alătura altor drapele arborate în întreaga Europă.

Ascultați muzica Europei
Ascultați selecția noastră specială pentru Ziua Europei și trimiteți-ne sugestii pentru a o completa!

Ce este Declarația Schuman?

Acum 70 de ani, la 9 mai 1950, Robert Schuman a făcut o declarație în care făcea apel la solidaritate între Franța și Germania. Ca ministru francez al afacerilor externe, Robert Schuman dorea ca țările să împartă producția de cărbune și oțel, pentru ca războiul să devină „nu doar de neimaginat, ci și imposibil din punct de vedere material”.

Apelul său a fost auzit în toată Europa și la această inițiativă au aderat și alte țări europene, punând bazele unei păci durabile. Declarația Schuman și modelul de colaborare internațională pe care îl promovează s-au dovedit a fi primul pas pe calea către Uniunea Europeană de astăzi. 

În continuarea puteți afla mai multe despre Declarația Schuman și despre impactul său pe termen lung.
#EuropeansAgainstCovid19

În lupta împotriva Covid-19, Uniunea Europeană arată că solidaritatea este putere. Este o criză pe care o putem învinge doar împreună. 

Europa are o tradiție a cooperării în combaterea bolilor. La numai trei ani după Declarația Schuman, Adunarea Europeană (care a devenit ulterior Parlamentul European) a cerut o mai bună protecție a sănătății lucrătorilor din industriile cărbunelui și oțelului. Aceasta a condus la cercetări și la o mai bună înțelegere a riscurilor pentru sănătate ale muncii lor, în urma cărora au fost luate măsuri concrete care să le îmbunătățească viața. 

Astăzi, Europa se confruntă cu o boală de cu totul altă natură. Covid-19 pune în pericol sănătatea tuturor europenilor; de aceea dorim să onorăm europenii care fac ceva pentru a îmbunătăți situația, oricât de puțin ar părea, prezentându-le contribuția. Vă invităm să ne povestiți despre cercetători, personal medical, oameni de știință, profesori, prieteni sau vecini care și-au unit forțele pentru a depăși această provocare. 

Publicați istorisirea pe pagina noastră de Facebook pentru Ziua Europei cu hashtagurile #EuropeansAgainstCovid19 #EuropeDay.