Grădina cetățenilor 

Grădina cetățenilor

Bruxelles
Grădina cetățenilor

În plin centru al aglomeratului cartier european, pășiți într-o oază verde și liniștită. Situată pe terenul fostei case a artistului belgian Antoine Wiertz, Grădina cetățenilor are bănci, pajiști și statui.

Grădina cetățenilor

Bruxelles
Grădina cetățenilor

Adăugați Grădina cetățenilor la itinerariul dumneavoastră și îngăduiți-vă un moment de relaxare într-o oază plină de liniște și verdeață chiar în centrul aglomeratului cartier european. Grădina se află la doar o sută de metri de intrarea principală a Parlamentului European, pe terenul fostei case și al fostului studio ale artistului Antoine Wiertz, care a trăit în secolul al XIX-lea.

Pomii, băncile și pajiștea vă invită la o plimbare sau la odihnă. Grădina are câteva elemente originale, cum ar fi reproducerea unei coloane din ruinele templului de la Paestum, Italia. Statui ale unor vestiți filozofi și artiști europeni de odinioară accentuează caracterul istoric al acestui loc. Grădina mai are și un chioșc pentru concerte și, uneori, găzduiește evenimente.

Grădina a fost deschisă pentru prima dată publicului în septembrie 2020, datorită investițiilor și lucrărilor de restaurare finanțate de Parlamentul European.

Descoperiți Grădina cetățenilor, unde vor avea loc o serie de concerte cu intrare gratuită în timpul pauzei de prânz, la ora 13.00 de luni până vineri în septembrie și octombrie 2020.

Studioul artistului, care era foarte spațios, a fost transformat în Muzeul Wiertz și poate fi vizitat gratuit. Acesta ține de Muzeul Regal de Arte Frumoase din Belgia și găzduiește peste două sute de lucrări ale artistului.

Programul de funcționare

Toamnă – iarnă Septembrie Octombrie – Martie
8:00 – 19:50 8:00 – 17:50
Toamnă – iarnă
 
Septembrie
8:00 – 19:50
Octombrie – Martie
8:00 – 17:50
Primavara – vara Aprilie Mai – august
8:00 – 18:50 8:00 – 20:50
Primavara – vara
 
Aprilie
8:00 – 18:50
Mai – august
8:00 – 20:50

Istoric

Antoine Wiertz s-a mutat la adresa din cartierul Ixelles în 1850 și a conceput el însuși studioul, casa și grădina. Mare parte din casă și din studio au fost construite în anii 1850-1852, chiar dacă întregul ansamblu a fost terminat abia câțiva ani mai târziu.

Atelierul a fost întotdeauna deschis publicului și a fost conceput pentru a atrage toate privirile. Reproducerile ruinelor templului de la Paestum, Italia, puteau fi văzute de călătorii care soseau în gara Luxembourg și se potriveau cu spiritul romantic al acelor vremuri.

La moartea sa, Antoine Wiertz și-a donat lucrările, studioul, casa și grădina statului belgian, care, în anul 1866, a transformat studioul în muzeu. Datorită valorii lor istorice și artistice, în 1997, studioul, casa și grădina au fost clasificate drept clădiri de patrimoniu.

Grădina a rămas închisă publicului până în luna septembrie 2020, când s-au încheiat lucrările de refacere finanțate de Parlamentul European.

Antoine Wiertz

Antoine Wiertz (1806-1865) a fost un pictor și un sculptor belgian aparținând curentului romantic. Renumit pentru pânzele sale uriașe, tablourile și lucrările sale pot fi mai lungi de unsprezece metri și sunt pline de mesaje sociale sau filosofice. Antoine Wiertz este unul dintre cei mai importanți reprezentanți ai romantismului și ai artei monumentale în Belgia.

În 1839, Antoine Wiertz a cerut ca Bruxelles-ul să fie recunoscut drept capitala Europei. Astăzi, adresa oficială a Parlamentului European îi poartă numele: strada Wiertz nr. 60.

Îngrijirea acestui loc istoric

Lucrările de reamenajare a casei și a grădinii au început în 2016 și reprezintă un parteneriat public-public între Parlamentul European și statul belgian. S-a semnat un contract de închiriere pe 50 ani pentru suma de 1 EUR, cu condiția ca Parlamentul European să refacă atât grădina, cât și casa și să deschidă grădina publicului.

În prezent, casa este în proces de reconstrucție și se va deschide în câțiva ani.

Grădina cetățenilor

Rue Vautier / Vautierstraat 62
B-1050 Bruxelles
Belgia

Cum se ajunge

Gara Bruxelles-Luxembourg deservește Parlamentul European.

Informații practice