Dan Evrope 2020 

Dan Evrope 2020

Na spletu
Evropski parlament

Pridružite se nam na spletni obeležitvi dneva Evrope 2020. Oglejte si prenos v živo iz Evropskega parlamenta, poučite se o Schumanovi deklaraciji in bodite priča evropski solidarnosti.

Dan Evrope 2020

Na spletu
Evropski parlament

Dan Evrope 9. maja obeležuje datum Schumanove deklaracije, s katero se je Evropa podala na pot proti sedanji Evropski uniji. To je priložnost za razmislek, kaj vse smo zgradili s solidarnostjo in kakšne upe imamo za prihodnost.

Evropa se 70 let po Schumanovi deklaraciji sooča s krizo, zaradi katere je skupno ukrepanje še pomembnejše kot kdaj prej. Letošnji dan Evrope ni samo priložnost, da se spomnimo Evropejcev, ki so ustvarjali zgodovino leta 1950, ampak usmerimo žaromete v tiste, ki jo ustvarjajo danes, in da smo tej solidarnosti priča.

Praznujte dan Evrope

/multiapp/files/live/sites/visiting/files/Images/Events/Europe%20Day/europe-day-on-facebook.jpg

9. maja lahko v omrežju Facebook ali na spletnem mestu Evropskega parlamenta spremljate slovesnosti v živo ob dnevu Evrope:

Obisk plenarne dvorane iz domačega fotelja
Pridružite se nam v plenarni dvorani in se seznanite z delom Evropskega parlamenta. Spoznajte, kako poslanci Evropskega parlamenta pripravljajo svoje dosjeje, razpravljajo v večjezičnem okolju in glasujejo na plenarnih zasedanjih.

Interaktivni pogovor: odziv Evropskega parlamenta na pandemijo covida-19
Na spletu zastavite vprašanje o tem, kako se Evropski parlament in Evropska unija odzivata na krizo zaradi covida-19, in takoj prejmite odgovor. Izvedeli boste tudi več o kampanji #EvropejciProtiCOVID19 (#EuropeansAgainstCovid19), ki je izkaz solidarnosti Evropejcev v kriznih časih.

Evropa v letu 2020: 70 let po Schumanovi deklaraciji
Na okrogli mizi postavite vprašanje o izvoru dneva Evrope. Poznavalci dosežkov Roberta Schumana in predstavnik pobude @70Schuman nam bodo pojasnili, zakaj je dan Evrope 9. maja, kdo je bil Robert Schuman, o čem govori Schumanova deklaracija in še veliko več.

 

Če se nam ne morete pridružiti v živo, lahko dan Evrope praznujete na drugačen način:

V družbenih medijih poiščite #DanEvrope ali #EuropeDay
Pridružite se nam v razpravi v omrežjih Facebook in Instagram in nam zaupajte, kaj vam Evropa pomeni in kako je evropska solidarnost spremenila vaše življenje.

Bodite solidarni
Skozi okno izobesite evropsko zastavo (ali jo narišite) in tako prijateljem in sosedom pokažite, da se je z izzivi bolje soočati družno. Fotografijo ali video nato objavite na strani dogodka v omrežju Facebook, poleg drugi evropskih zastav iz vse Evrope.

Prisluhnite, kako zveni Evropa
Uživajte v našem posebnem seznamu skladb ob prazničnem dnevu in nam predlagajte, katero bi še lahko dodali!

O čem govori Schumanova deklaracija?

Pred 70 leti, 9. maja 1950, je Robert Schuman pozval k solidarnosti med Francijo in Nemčijo. Kot francoski zunanji minister je želel, da bi državi združili proizvodnjo premoga in jekla, češ da bi vojna tako ne postala le nepojmljiva, temveč tudi neizvedljiva.

Njegov poziv je odmeval po vsej Evropi in pobudi so se pridružile še druge evropske države ter tako postavile temelje trajnega miru. Schumanova deklaracija z modelom mednarodnega sodelovanja, ki ga je predstavila, se je izkazala za prvi korak na poti do današnje Evropske unije.

Več o njej in njenih trajnih učinkih lahko preberete v nadaljevanju.
#EvropejciProtiCOVID19

Evropska unija je v boju proti covidu-19 pokazala, da je moč v solidarnosti. Krizo bomo lahko premagali samo skupaj. 

Evropa že dalj časa sodeluje v boju proti boleznim. Le tri leta po Schumanovi deklaraciji je Evropska skupščina (ki je pozneje postala Evropski parlament) pozvala k izboljšanju zdravja delavcev v premogovništvu in jeklarstvu. To je vodilo k raziskavam in boljšemu razumevanju zdravstvenih tveganj na delovnem mestu, nato pa so bili sprejeti konkretni ukrepi za boljše življenje delavcev.  

Danes se Evropa sooča z drugačno boleznijo. Koronavirus ogroža zdravje vseh Evropejcev in radi bi se poklonili tistim, ki so prispevali k boju proti njemu. Radi bi objavili zgodbe o njih, četudi je bil njihov prispevek morda majhen. Vabimo vas, da nam predstavite raziskovalce, zdravstvene delavce, znanstvenike, učitelje, prijatelje in sosede, ki se družno soočajo s tem izzivom. 

Objavite svojo zgodbo na strani Europe Day v omrežju Facebook z oznakama #EvropejciProtiCOVID19 in #DanEvrope (tudi #EuropeansAgainstCovid19 in #EuropeDay).