Europadagen 2020 

Europadagen 2020

Online
Europaparlamentet

Var med och fira Europadagen 2020 med oss på nätet. Följ vår direktsändning från Europaparlamentet, lär dig vad Schumandeklarationen var och se hur europeisk solidaritet fungerar i verkligheten.

Europadagen 2020

Online
Europaparlamentet

Europadagen den 9 maj är dagen då vi firar Schumandeklarationen – det första steget mot det som skulle bli dagens Europeiska union. Det är också en möjlighet att fundera över vad vi har lyckats bygga upp med solidaritet och vad vi kan hoppas på inför framtiden.

70 år efter Schumandeklarationen befinner sig Europa i en kris som gör det viktigare än någonsin att vi håller ihop. I år ger Europadagen dig chansen inte bara att tänka på européerna som skrev historia 1950 utan också att rikta ljuset mot alla dem som skriver historia i dag och se hur solidariteten fungerar i verkliga livet.

Delta i Europadagen

/multiapp/files/live/sites/visiting/files/Images/Events/Europe%20Day/europe-day-on-facebook.jpg

Den 9 maj kan du delta i liveevenemang från Europadagen via vårt Facebookevenemang och Europaparlamentet live:

Besök plenisalen hemifrån
Följ med oss in i plenisalen och lär dig hur Europaparlamentet fungerar. Se hur parlamentsledamöterna förbereder sina ärenden, debatterar i en flerspråkig miljö och röstar under plenarsammanträdena.

Interaktiv diskussion: Hur har Europaparlamentet reagerat på covid-19? 
Hör vad Europaparlamentet och EU gör för att hantera covid-19-krisen under den här frågestunden på nätet. Här får du också veta lite om #EuropeansAgainstCovid19 – kampanjen som lyfter fram européernas solidaritet i dessa kristider.

Europa 2020: 70 år efter Schumandeklarationen
Ställ dina frågor om Europadagens ursprung i den här paneldebatten. Experter på Robert Schuman och en representant för initiativet @70Schuman är på plats och berättar för oss varför Europadagen är just den 9 maj, vem Robert Schuman var, vad Schumandeklarationen var och mycket annat.

 

Kan du inte vara med live finns det andra sätt att delta i Europadagen:

Håll utkik efter #EuropeDay på sociala medier
Var med i diskussionen på Facebook och Instagram och berätta vad Europa betyder för dig och hur europeisk solidaritet har förändrat ditt liv.

Visa din solidaritet
Visa för dina vänner och grannar att du tycker att utmaningar är något man löser bäst tillsammans genom att hänga ut en EU-flagga från ditt fönster (du kan också rita en själv)! Dela din bild eller film i vårt Facebookevenemang, där du hittar EU-flaggor från hela Europa.

Hör hur Europa låter
Lyssna på vår specialkomponerade spellista på Spotify och komplettera den med dina egna låtförslag!

Vad var Schumandeklarationen?

För 70 år sedan, den 9 maj 1950, gjorde Robert Schuman ett uttalande där han manade till solidaritet mellan Frankrike och Tyskland. Som fransk utrikesminister ville han att länderna skulle slå ihop sin kol- och stålproduktion för att krig skulle bli ”inte bara otänkbart, utan praktiskt omöjligt”.

Schumans ord gav eko i Europa, och andra europeiska läder gick med i initiativet som lade grunden till varaktig fred. Schumandeklarationen, med internationellt samarbete som centralt inslag, visade sig vara det första steget mot dagens Europeiska union. 

Lär dig mer om Schumandeklarationen och dess betydelse för eftervärlden här nedan.
#EuropeansAgainstCovid19

I kampen mot covid-19 visar Europeiska unionen att styrkan ligger i solidariteten. Detta är en kris som vi bara kan ta oss ur tillsammans.

Samarbete för att bekämpa sjukdomar är inget nytt för Europa. Bara tre år efter Schumandeklarationen tyckte Europaparlamentets föregångare – den gemensamma församlingen – att hälsan för arbetstagare i kol- och stålindustrin måste skyddas bättre. Det gjorde att man började forska och skaffa sig bättre kunskap om hälsoriskerna för arbetstagare och sedan satte in konkreta åtgärder för att förbättra deras liv.  

I dag befinner sig Europa i en helt annan kris. Covid-19 hotar alla européers hälsa, och vi skulle vilja hylla européerna som gör skillnad – stor eller liten spelar ingen roll – genom att dela deras historia. Så nu ber vi dig att berätta om forskare, vårdpersonal, lärare, vänner och grannar som står enade för att klara den här utmaningen. 

Dela din historia på vår Facebooksida om Europadagen med hjälp av taggarna #EuropeansAgainstCovid19 #EuropeDay.