Ádám KÓSA
Ádám KÓSA

Non-attached Members

Hungary - Fidesz-Magyar Polgári Szövetség-Kereszténydemokrata Néppárt (Hungary)

Date of birth : , Budapest

Home Ádám KÓSA

Member

EMPL
Committee on Employment and Social Affairs
D-JP
Delegation for relations with Japan

Substitute

DEVE
Committee on Development
DPAP
Delegation for relations with the Pan-African Parliament

Most recent activities

The future European Financial Architecture for Development (debate) HU

23-11-2022 P9_CRE-PROV(2022)11-23(3-328-0000)
Contributions to plenary debates

New EU strategy for enlargement (A9-0251/2022 - Tonino Picula) HU

23-11-2022
Written explanations of vote

Az Európa békéjét veszélyeztető fenyegetések rávilágítanak a bővítés geopolitikai jelentőségére és szükségességére. Az EU nem késleltetheti tovább a stratégiai jelentőségű nyugat-balkáni bővítési folyamatot. Hiteles alternatívát kell kínálnia, ami lehetőséget és felelősséget is jelent egyben. A térség az energiaellátás hosszútávú biztosítása és a migrációs válságok kezelése szempontjából is kulcsrégióvá vált Európa számára. A nyugat-balkáni útvonalon súlyosbodik az illegális migrációs krízis, amit a térség és a kulcsszereplője, Szerbia integrációjával lehet megoldani.
Az új uniós bővítési stratégiáról szóló, Tonino Picula által jegyzett jelentésben a csatlakozási folyamat feltételrendszerének átpolitizált szigorítása rossz üzenet, amely elbizonytalanítja a balkáni térség csatlakozásra váró országait, így például Szerbiát is. Elfogadhatatlan továbbá az egyhangúság eltörlésére vonatkozó javaslat is, hiszen a minősített többség alapján meghozott döntésekkel az Unió tagállamainak szuverenitása és különösen a kisebb tagállamok politikai önállósága kerülne súlyos veszélybe. A külpolitikai vonatkozású ügyek terén ez kiváltképpen problémát jelent. A jelentést ezért a szavazatommal nem támogattam.

Corporate Sustainability Reporting Directive (A9-0059/2022 - Pascal Durand) HU

10-11-2022
Written explanations of vote

A vállalatok fenntarthatósággal kapcsolatos jelentéstételi kötelezettségéről szóló irányelv értelmében évenkénti részletes jelentéstételi kötelezettség terheli majd az európai vállalatokat.
A javaslat értelmében a jelentéstétel nem csak olyan ügyekre terjed ki, mint a környezetvédelem vagy a fenntarthatóság, de a szociális, nemek közötti egyenlőségről szóló, emberi jogi és a demokráciával kapcsolatos ügyek, a sokszínűséghez való hozzájárulás, az őslakos népek jogairól szóló ENSZ-nyilatkozatnak való megfelelés és még további számos témakör egyaránt az európai cégek jelentéstételi kötelezettségeinek körébe tartozik majd. A jelentéstétel előkészítése, annak teljesítése, a kapcsolódó konzultációk és tájékoztatási kötelezettség komoly adminisztratív terhet fog jelenteni a vállalatok számára, a kötelezettség pedig nemcsak a nagyvállalatokat, de a tőzsdén jegyzett kis- és középvállalkozásokat is terheli majd az új szabályozás szerint.
Az európai cégekre újabb terheket pakolni békeidőben sem tanácsos, de háború idején, egy újabb válság küszöbén különösen nagy hiba. A Fidesz-KDNP európai parlamenti képviselőcsoportja nem támogat olyan uniós javaslatot, amely nem szolgálja az európai vállalatok érdekét. Mivel a jogszabály nem tartalmaz kellő garanciát az európai kkv-k védelmében, a javaslat ellen szavaztam.

Contact

Bruxelles

Parlement européen
Bât. ALTIERO SPINELLI
12E254
60, rue Wiertz / Wiertzstraat 60
B-1047 Bruxelles/Brussel
Strasbourg

Parlement européen
Bât. LOUISE WEISS
T10037
1, avenue du Président Robert Schuman
CS 91024
F-67070 Strasbourg Cedex