Please fill this field
Lefteris NIKOLAOU-ALAVANOS Lefteris NIKOLAOU-ALAVANOS
Lefteris NIKOLAOU-ALAVANOS

Non iscritti

Grecia - Communist Party of Greece (Grecia)

Data di nascita : , Athens

Home Lefteris NIKOLAOU-ALAVANOS

Membro

ECON
Commissione per i problemi economici e monetari
D-MK
Delegazione alla commissione parlamentare mista UE-Macedonia del Nord

Membro sostituto

REGI
Commissione per lo sviluppo regionale
PETI
Commissione per le petizioni
DPAL
Delegazione per le relazioni con la Palestina

Ultime attività

Stato di diritto e diritti fondamentali in Bulgaria (B9-0309/2020) EL

08-10-2020
Dichiarazioni di voto scritte

. – Η συζήτηση για το «κράτος δικαίου» και τα «θεμελιώδη δικαιώματα» στη Βουλγαρία γίνεται στο πλαίσιο σφοδρών αντιθέσεων στο εσωτερικό της ΕΕ μεταξύ άλλων και για τις διαδικασίες εμβάθυνσης σε αντιπαράθεση με φυγόκεντρες τάσεις που εκφράζουν αστικές κυβερνήσεις, τους διάφορους άξονες που διαμορφώνονται στο εσωτερικό της και σε σχέση με συμμαχίες με άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα, την επιδίωξη τους για πιο αναβαθμισμένο ρόλο στις εξελίξεις στην ΕΕ. Ταυτόχρονα, αξιοποιούνται πλευρές της αντιλαϊκής πολιτικής της βουλγαρικής κυβέρνησης για να επιταχυνθεί ο σχεδιασμός συγκρότησης «Μηχανισμού της ΕΕ για τη δημοκρατία, το κράτος δικαίου και τα θεμελιώδη δικαιώματα» με τη διασύνδεση του ΠΔΠ σε σχέση με τη λεγόμενη «τήρηση του «κράτους δικαίου» από τα κράτη-μέλη. Το αίτημα του ΕΚ παίζει ρόλο «λαγού» σε αυτή τη διαδικασία.
Στο επίκεντρο της κριτικής του ψηφίσματος βρίσκονται η διαφθορά, τα περί «ανεξαρτησίας του δικαστικού συστήματος», «ελευθερίας των ΜΜΕ», αλλά και η καταστολή των κινητοποιήσεων από την κυβέρνηση της Βουλγαρίας. Η ΕΕ επικαλούμενη την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης στη Βουλγαρία, την οποία και η ίδια προωθεί φέροντας μεγάλες ευθύνες για αυτή, για άλλη μια φορά παρουσιάζεται ως εγγυήτρια των δήθεν «αξιών» της, των «θεμελιωδών δικαιωμάτων» και του λεγόμενου «κράτους δικαίου», ενώ έχει αποδείξει ότι αποτελεί πολέμιο των λαϊκών δικαιωμάτων κι ελευθεριών. Ιδιαίτερα, η στάση της ίδιας και των οργάνων της απέναντι στις λαϊκές κινητοποιήσεις είναι υποκριτική. Ενώ στη Βουλγαρία υπερασπίζονται τάχα το δικαίωμα στο λαό να διαδηλώνει, τα προηγούμενα χρόνια επιδεικτικά αγνοούσαν και συνεχίζουν να αγνοούν τις λαϊκές κινητοποιήσεις στην Ελλάδα, τη Γαλλία και άλλα κράτη-μέλη, κάνουν τα στραβά μάτια στην άγρια καταστολή που έχουν δεχτεί από τις εκάστοτε κυβερνήσεις, ακριβώς επειδή δεν συμφωνούν με το περιεχόμενο και την κατεύθυνσή τους. Παράλληλα, η ίδια και οι κυβερνήσεις στα κράτη μέλη παίρνουν μέτρα περιορισμού του δικαιώματος, στην απεργία, τη διαδήλωση, τη συνδικαλιστική δράση στο όνομα της επικίνδυνης θεωρίας περί καταπολέμησης της ριζοσπαστικοποίησης.
Η αντιδραστική σκοπιά από την οποία γίνεται η κριτική του ψηφίσματος φαίνεται και από το γεγονός ότι η παραπομπή της κυβέρνησης της Βουλγαρίας για υπαρκτά και εκτεταμένα φαινόμενα διαφθοράς – που συνέβαιναν κι επί σοσιαλδημοκρατικής διακυβέρνησης- γίνεται στη βάση των συστάσεων της Επιτροπής της Βενετίας και της ομάδας GRECO του Συμβουλίου της Ευρώπης, αντιδραστικά κατασκευάσματα και μηχανισμούς που δεν θίγουν τη ρίζα και τις αιτίες της διαφθοράς, του ξεπλύματος μαύρου χρήματος κλπ που είναι το ίδιο το καπιταλιστικό εκμεταλλευτικό σύστημα που μόνο οι κομμουνιστές αντιπαλεύουν. Συνεκτιμώντας τα παραπάνω, η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ τοποθετήθηκε με λευκό στο ψήφισμα.

Ulteriore sviluppo dell'Unione dei mercati dei capitali: migliorare l'accesso al finanziamento sul mercato dei capitali, in particolare per le PMI, e accrescere la partecipazione degli investitori non professionali (A9-0155/2020 - Isabel Benjumea Benjumea) EL

08-10-2020
Dichiarazioni di voto scritte

. – Το ψήφισμα για την προώθηση της Ένωσης Κεφαλαιαγορών είναι ένα βαθιά αντιλαϊκό και αντιδραστικό πλαίσιο κατευθύνσεων. Προωθεί μέτρα που αφενός θωρακίζουν την καπιταλιστική οικονομία και την ανταγωνιστικότητα των ευρωενωσιακών μονοπωλιακών ομίλων, αφετέρου οικοδομούν βήμα-βήμα τους στρατηγικούς σχεδιασμούς για εμβάθυνση της ενοποίησης της ΕΕ.
Η εφαρμογή των κατευθύνσεων που προτείνει το ψήφισμα θα ενισχύσει τη συγκέντρωση του κεφαλαίου, την ταχύτερη συσσώρευσή του και παράλληλα δημιουργεί προϋποθέσεις για επέκταση σε νέους κλάδους κερδοφορίας με εγγυημένη απόδοση για τα μονοπώλια. Επιδιώκουν να βάλουν στο χέρι τους μικροκαταθέτες, αλλά και τα αποθεματικά συνταξιοδοτικών προγραμμάτων και ασφαλιστικών ταμείων.
Ιδιαίτερη σημασία έχει το αίτημα της έκθεσης να αναπτυχθεί η «τιτλοποίηση», δηλαδή τα «κοράκια» των διάφορων funds να βγάζουν στο τζόγο των χρηματιστηρίων όχι μόνο τα δάνεια των εργατικών-λαϊκών οικογενειών (στεγαστικά κ.ά), αλλά και κάθε είδους στοιχήματα και παράγωγα που θα απογειώσουν το χρηματιστηριακό και άλλο τζόγο (από κρατικά χρέη μέχρι προς ιδιωτικοποίηση επιχειρήσεις πχ ΕΥΔΑΠ) με οδυνηρές συνέπειες για τους λαούς.
Σε αυτή την κατεύθυνση, για την προώθηση της χρηματοδότησης ζητούν την άρση των «φραγμών και της γραφειοκρατίας», δηλαδή περισσότερη ελευθερία στην κίνηση του κεφαλαίου, που σημαίνει λιγότεροι έλεγχοι, μεγαλύτερη ασυδοσία, ένταση της εκμετάλλευσης των εργαζομένων, κανένας φραγμός στην εκμετάλλευση των φυσικών πόρων.
Οι αναφορές στις «Μικρομεσαίες επιχειρήσεις» με βάση και το σχετικό ορισμό της ΕΕ αφορούν τη στήριξη των μεγάλων ομίλων, αλλά και του χρηματιστικού συστήματος στην ΕΕ. Η έκθεση αντιμετωπίζει την ανάπτυξη της Ένωσης Κεφαλαιαγορών σαν στοιχείο εμβάθυνσης της ΟΝΕ, σε συνδυασμό με την ολοκλήρωση της Τραπεζικής Ένωσης.
Προκλητικά ζητείται από τα κράτη μέλη να τροποποιήσουν τα εθνικά φορολογικά τους πλαίσια προκειμένου να μειώσουν τα φορολογικά εμπόδια στις διασυνοριακές επενδύσεις, μεταξύ άλλων με διαδικασίες για τη διασυνοριακή επιστροφή στους επενδυτές, νομοθετώντας δηλαδή επιπλέον φοροαπαλλαγές για το κεφάλαιο.
Όσο για το κεφάλαιο για τη «χρηματοοικονομική διαπαιδαγώγηση» της έκθεσης, είναι πραγματικά απαράδεκτο. Προσπαθούν σχεδιασμένα και οργανωμένα να χειραγωγήσουν τη συνείδηση της νέας γενιάς, δηλητηριάζοντάς τη από το σχολείο ακόμα, έτσι ώστε να στρατεύουν από μικρές ηλικίες τα παιδιά της εργατική τάξης στους σχεδιασμούς του κεφαλαίου, στη λογική του ατομισμού, της ανταγωνιστικότητας, του «ο θάνατός σου, η ζωή μου». Για αυτούς τους λόγους, οι ευρωβουλευτές του ΚΚΕ καταψήφισαν τη συγκεκριμένη έκθεση.

Potenziamento della Garanzia per i giovani (B9-0310/2020) EL

08-10-2020
Dichiarazioni di voto scritte

. – To KKE καταψήφισε το εν λόγω ψήφισμα γιατί το πρόγραμμα «Εγγύηση για την Νεολαία» αποτελεί μηχανισμό που στοχεύει στο όνομα της αντιμετώπισης της ανεργίας των νέων, να εξασφαλίσει πάμφθηνο εργατικό δυναμικό προς όφελος του κεφαλαίου, αυτή τη φορά με προσαρμογές στις συνθήκες της νέας καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης.
Το ψήφισμα καλεί την Επιτροπή να προτείνει ένα «μέσο Εγγυήσεων για τη Νεολαία», «δεσμευτικό για όλα τα κράτη μέλη». Δηλαδή να δεσμευτούν ότι θα διαιωνίσουν την απαράδεκτη πρακτική της μαθητείας, χωρίς εργασιακά, ασφαλιστικά δικαιώματα, καταργώντας στην πράξη κάθε έννοια μόνιμης και σταθερής δουλειάς.
Το πρόγραμμα χωρίς περιστροφές μιλά για «ενθάρρυνση πιο ευέλικτων αγορών εργασίας» επιδιώκοντας από τη μία γενίκευση της ευελιξίας γιατί πλασματικά εμφανίζει μειωμένη την ανεργία ενώ στην πράξη αυτή εξαπλώνεται κι από την άλλη να ωφελήσει ακόμη περισσότερο τη μεγαλοεργοδοσία με φτηνότερους ευέλικτους εργαζόμενους. Στόχος του προγράμματος είναι να προετοιμάσει εργατικό δυναμικό που θα συμβάλλει στην ανταγωνιστικότητα του κεφαλαίου, άρα με μειωμένους μισθούς και χειρότερους όρους εργασίας, με αύξηση του βαθμού εκμετάλλευσής τους.
Οι «Ενεργητικές πολιτικές απασχόλησης» που στηρίζει το πρόγραμμα συνδέονται με τις επιδοτήσεις μισθών και ασφαλιστικών εισφορών προς όφελος των επιχειρηματικών ομίλων. Η επιδότηση για τη δημιουργία «θέσεων απασχόλησης» είναι μια ακόμα ενίσχυση των επιχειρήσεων και αφορά μεταξύ άλλων εργαζόμενους με συγκεκριμένες δεξιότητες προτίμησης των ομίλων: σε προτεραιότητα και όρους να παρέχουν «πράσινες, επιχειρηματικές, και ικανότητες οικονομικής και επαγγελματικής διαχείρισης».
Διαιωνίζεται έτσι και πολλαπλασιάζεται η πρακτική της απλήρωτης πρακτικής / μαθητείας σε εργοδότες που λαμβάνουν την επιδότηση στο όνομα των νέων που κατά τα άλλα η έκθεση στα λόγια καταδικάζει.
Τα προγράμματα αυτά της ΕΕ και των κυβερνήσεων εργαλειοποιούν το πρόβλημα της ανεργίας για να εντείνουν την εργασιακή περιπλάνηση των νέων, την επανακατάρτιση-επανειδίκευση, ενισχύοντας τον κοινωνικό εταιρισμό. Λύση στο πρόβλημα της ανεργίας μπορεί να δώσει μία κεντρικά σχεδιασμένη παραγωγή με το λαό στην εξουσία, επιβάλλοντας σταθερό ημερήσιο χρόνο εργασίας, με μόνιμη δουλειά για όλους και αύξηση των μισθών, βάση της εξέλιξης της τεχνολογίας και της επιστήμης έτσι ώστε να ικανοποιούνται οι σύγχρονες ανάγκες της εργατικής τάξης και των παιδιών της.

Per contattarci

Bruxelles

Strasbourg