Microplasticele: surse, efecte și soluții
De unde provin microplasticele și care sunt efectele folosirii acestora? Aflați mai multe informații despre microplastice și soluțiile la care lucrează UE din clipul nostru video.
Materialele microplastice sunt particule foarte mici de plastic, care, de regulă, sunt mai mici de 5 milimetri. Acestea pot fi împărțite în două mari categorii: microplaticele primare și microplasticele secundare.
Microplasticele primare
- sunt eliberate direct în mediu ca particule mici;
- se estimează că acestea reprezintă între 15-31% din microplasticele din oceane;
- 35% din microplasticele primare provin din spălarea hainelor din materiale sintetice;
- 28% din abraziunea anvelopelor din timpul condusului;
- 2% din microplasticele adăugate în mod intenționat în produsele de îngrijire personală.
Microplasticele secundare
- provin din degradarea obiectelor din plastic mai mari precum pungile din plastic, sticlele sau plasele de pescuit;
- reprezintă între 69-81% din microplasticele găsite în ocean.
Care sunt efectele microplasticelor?
Numărul microplasticelor descoperite în ocean este în creștere. În 2017, ONU a estimat că în mări se pot găsi aproximativ 51 de trilioane de particule microplastice, de 500 de ori mai mult decât stelele în galaxia noastră.
Microplasticele din mare poate fi înghițite de către animalele marine. Astfel, plasticul se acumulează și poate ajunge la oameni prin intermediul lanțului alimentar. Acesta se poate găsi în alimente și băuturi, inclusiv în bere, miere și apa de la robinet.
Deocamdată nu se cunosc efectele asupra sănătății umane, însă plasticul conține adesea aditivi cum ar fi stabilizatorii sau substanțele ignifuge, precum și alte substanțe chimice toxice care pot fi dăunătoare animalelor sau oamenilor care le înghit.
Care sunt soluțiile la care lucrează UE
În septembrie, deputații europeni au aprobat o strategie care vizează creșterea ratei de reciclare a deșeurilor din plastic în UE. Mai mult decât atât, aceștia au solicitat Comisiei interzicerea la nivelul UE a adăugării în mod intenționat de microplastice în produse precum cosmeticele și detergenții până în 2020. De asemenea, eurodeputații au cerut luarea de măsuri pentru reducerea la minimum a eliberării de microplastice din materialele textile, anvelope, vopsele și țigări.
În octombrie, Parlamentul a susținut interzicerea în UE a anumitor produse din plastic de unică folosință, care ajung ca deșeuri în mări și pentru care există deja materiale alternative. Eurodeputații au adăugat materialele plastice oxo-degradabile în lista articolelor care urmează să fie interzise. Acestea sunt materiale care se sparg cu ușurință în bucăți mici datorită aditivilor și contribuie la poluarea oceanelor cu microplastice.
În 2015, Parlamentul a votat în favoarea unei restricții privind pungile ușoare de plastic în UE.
Mai multe informaţii
- Agenția Europeană pentru Produse Chimice (ECHA) despre microplastice Se deschide într-o fereastră nouă
- Comisia Europeană: fișă informativă despre microplastice Se deschide într-o fereastră nouă
- Comisia Europeană: poluarea cu microplastice Se deschide într-o fereastră nouă
- Dosar EPRS Se deschide într-o fereastră nouă