Please fill this field

O nas

Pozdravne besede

SEDE Chair Nathalie Loiseau SEDE Chair Nathalie Loiseau
SEDE Committee Chair © European Union 2019 - EP
Geostrateški kontekst, ki ga pretresajo novonastajajoče vojaške sile, nenehne teroristične grožnje in oboroženi spopadi v neposrednem sosedstvu, porast hibridnega vojskovanja in kibernetskih napadov na strateško infrastrukturo EU, vse našteto prispeva k temu, da sta varnost in obramba med najpomembnejšimi temami na evropskem političnem dnevnem redu.

EU je s sprejetjem globalne strategije leta 2016 začela krepiti svojo vlogo na področju varnosti in obrambe, kar je tudi v skladu z željami številnih Evropejcev. Nastala sta nova instrumenta: stalno strukturno sodelovanje, ki združuje 25 držav članic in omogoča izvajanje koncepta vojaške mobilnosti v Evropi, ter Evropski obrambni sklad. Ta instrumenta sta v službi evropske strateške neodvisnosti ter hkrati omogočata polno sodelovanje v naših zavezništvih in neodvisno obrambo, kadar je le mogoče.

Naloga Pododbora za varnost in obrambo (SEDE) je omogočiti temeljito javno razpravo in poglobljen parlamentarni nadzor nad vsemi ukrepi EU, povezanimi s skupno varnostno in obrambno politiko (SVOP), zlasti na področju institucij, zmogljivosti in operacij. Pododbor SEDE namerava dejavno prispevati k oblikovanju varnostne in obrambne politike EU. Osrednji element prihodnjih dejavnosti pododbora bo tudi razvoj odnosov s strateškimi partnerji, vključno z Natom in OZN, pa tudi s tretjimi državami, ki se zavzemajo za multilateralizem in mednarodni mir.

Nathalie Loiseau
Kontakti