Please fill this field
Kostas PAPADAKIS Kostas PAPADAKIS
Kostas PAPADAKIS

Non iscritti

Grecia - Communist Party of Greece (Grecia)

Data di nascita : , Athina

Home Kostas PAPADAKIS

Membro

AFET
Commissione per gli affari esteri
DROI
Sottocommissione per i diritti dell'uomo
D-TR
Delegazione alla commissione parlamentare mista UE-Turchia

Membro sostituto

LIBE
Commissione per le libertà civili, la giustizia e gli affari interni
SEDE
Sottocommissione per la sicurezza e la difesa
D-AL
Delegazione al comitato parlamentare di stabilizzazione e di associazione UE-Albania

Ultime attività

Nuovo QFP, risorse proprie e piano di ripresa EL

15-05-2020
Dichiarazioni di voto scritte

. – Το κοινό Ψήφισμα Λαϊκού Κόμματος, Σοσιαλδημοκρατών, Πρασίνων και Συντηρητικών – Μεταρρυθμιστών σχετικά με το νέο ΠΔΠ και το σχέδιο ανάκαμψης της καπιταλιστικής οικονομίας στα κράτη-μέλη της ΕΕ, επιχειρεί να παρέμβει στην εξέλιξη της σφοδρής αντιπαράθεσης των αστικών κυβερνήσεων στο εσωτερικό της ΕΕ, με επίδικο την έκταση και τους όρους στήριξης των επιχειρηματικών ομίλων που εκπροσωπούν, ενόψει της νέας καπιταλιστικής κρίσης που επισπεύστηκε σε Ευρωζώνη και ΕΕ από την πανδημία του κορονοϊού. Oι πολιτικές ομάδες του Ευρωκοινοβουλίου προτάσσουν, σαν βάση ενός ακόμη εύθραυστου συμβιβασμού, τα κοινά συμφέροντα του κεφαλαίου, ώστε να φορτώσουν πάλι τα βάρη και της νέας κρίσης στην εργατική τάξη και τα φτωχά λαϊκά στρώματα. Κοινός τόπος όσων ζητούν δάνεια κι όσων επιδιώκουν επιχορηγήσεις είναι σε κάθε περίπτωση να χρηματοδοτήσουν φτηνά τους επιχειρηματικούς ομίλους τους σε βάρος των ανταγωνιστών τους.
Το σχέδιο ανάκαμψης των μονοπωλιακών ομίλων που αναπτύσσει το ψήφισμα προβλέπει νέες παροχές τρισεκατομμυρίων ευρώ στους μεγάλους μονοπωλιακούς ομίλους, μέσα από τον ευρωενωσιακό Πολυετή Προϋπολογισμό, το «Ταμείο Ανάκαμψης», τα διάφορα επενδυτικά ταμεία της ΕΕ και τους κρατικούς προϋπολογισμούς. Αξιολογεί τις προτεραιότητες στην «πράσινη οικονομία» (στα πλαίσια της «Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας») και την «ενιαία ψηφιακή αγορά», ως στρατηγικούς τομείς ανάκαμψης των κερδών και ενίσχυσης των θέσεων των ευρωπαϊκών μονοπωλίων στη σκληρή διαπάλη με τους ανταγωνιστές τους στη παγκόσμια αγορά. Ταυτόχρονα απαιτεί νέα αφαίμαξη των εργατικών-λαϊκών εισοδημάτων που θα κατευθυνθεί στους ομίλους, μέσω των λεγόμενων «ίδιων πόρων» της ΕΕ, με το δημαγωγικό πυροτέχνημα της φορολόγησης ανταγωνιστικών μονοπωλίων (ιδιαίτερα σε κλάδους όπως η ψηφιακή οικονομία ή οι χρηματοπιστωτικές συναλλαγές) που θα κληθούν να πληρώσουν και πάλι οι εργαζόμενοι ως καταναλωτές ή χρήστες των αντίστοιχων υπηρεσιών, στους οποίους οι μεγάλοι όμιλοι θα μετακυλήσουν τις όποιες επιβαρύνσεις. Τα σχέδια των οργάνων της ΕΕ, των κυβερνήσεων και όλων των αστικών κομμάτων στα κράτη-μέλη της πρέπει να συναντήσουν τη σθεναρή αντίσταση των εργαζομένων. Ο εργαζόμενος λαός δεν θα πληρώσει ξανά τη νέα οικονομική κρίση του καπιταλιστικού συστήματος που με περιοδική νομοτέλεια επαναλαμβάνεται, επιδεινώνοντας κάθε φορά όλες τις συνθήκες και τους όρους ζωής των εργαζομένων. Οι εργατικές λαϊκές δυνάμεις διαθέτουν πλέον πλούσια πείρα και συμπεράσματα. Η ανασυγκρότηση του ταξικού εργατικού, γενικότερα του λαϊκού κινήματος και της κοινωνικής συμμαχίας τους, η αποφασιστική όξυνση της εργατικής-λαϊκής πάλης, μπορεί να σφραγίσει τις εξελίξεις, ανοίγοντας το δρόμο για ριζικές αλλαγές στην οικονομία και την εξουσία.

Assistenza macrofinanziaria ai paesi partner dell'allargamento e del vicinato nel contesto della crisi della pandemia di Covid-19 EL

15-05-2020
Dichiarazioni di voto scritte

Η χρηματοδότηση της ΕΕ ( ύψους 3 δισ. ευρώ) σε 10 χώρες της «Πολιτικής Γειτονίας» της ΕΕ, για την αντιμετώπιση της COVID – 19 αποτελεί μορφή δανείου συμπληρωματική ανάλογης χρηματοδότησης των χωρών αυτών από το ΔΝΤ. Το ποσό θα εκταμιευτεί από το μέσο-ταμείο Μακροοικονομικής Χρηματοδοτικής Συνδρομής (ΜΧΣ), τμήμα των χρηματοδοτικών εργαλείων της ΚΕΠΠΑ. Στόχος τους δεν είναι βέβαια η ανακούφιση των λαών από τις συνέπειες της πανδημίας, ούτε η ενίσχυση των δημόσιων συστημάτων υγείας, αλλά η διείσδυση των μονοπωλιακών ομίλων της ΕΕ. Η παροχή των δανείων προϋποθέτει την υπογραφή «Μνημονίων» για κάθε χώρα. Όπως αποκαλύπτει η Αιτιολογική Έκθεση «οι εκταμιεύσεις θα εξαρτώνται, μεταξύ άλλων, από την ικανοποιητική πρόοδο στην εκτέλεση του προγράμματος του ΔΝΤ…» και από την εκπλήρωση των «μνημονιακών» όρων που θα επιβάλλουν ΕΕ και ΔΝΤ. Το ΚΚΕ καταψήφισε το σχετικό κανονισμό γιατί είναι προφανές ότι υπηρετούν την ενίσχυση των θέσεων των ευρωπαϊκών μονοπωλίων στις χώρες αυτές, την αύξηση της πολιτικής-οικονομικής επιρροής της ΕΕ και την όξυνση της αντιπαράθεσης με αντίπαλα μονοπώλια και τα καπιταλιστικά κράτη που προωθούν τα συμφέροντά τους (Ρωσίας, Κίνα). Παράλληλα,δεν πρόκειται για καμία είδους «βοήθεια» στους λαούς των χωρών αυτών, αλλά για δάνεια που συνοδεύονται από αντιλαϊκά μνημόνια για τις «διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις» που επιδιώκουν ντόπιοι και ευρωπαϊκοί όμιλοι.

Misure temporanee riguardanti la prestazione di servizi aerei EL

15-05-2020
Dichiarazioni di voto scritte

. – Με νέες διευκολύνσεις - εκτός από τους πακτωλούς χρηματοδοτήσεων με χρήματα από την υπερφορολόγηση των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων - προικοδοτούν ΕΕ και αστικές κυβερνήσεις τους ομίλους αερομεταφορών την ίδια ώρα που δρομολογούνται από αυτούς χιλιάδες απολύσεις, αναστολές συμβάσεων εργασίας, μειώσεις μισθών, εντατικοποίηση της εργασίας κλπ. Συγκεκριμένα, ο κανονισμός αναβάλλει την εξέταση της οικονομικής κατάστασης των αεροπορικών εταιριών για το τέλος του 2021 προκειμένου να έχουν ανεμπόδιστη πρόσβαση σε χρηματοδοτήσεις (τραπεζικές και κρατικές), δίνει τη δυνατότητα στους οργανισμούς διαχείρισης αεροδρομίων να αναθέτουν απευθείας τις υπηρεσίες εδάφους χωρίς διαγωνισμό σε περίπτωση πτώχευσης μιας εταιρίας και στα κράτη μέλη να αποφασίζουν την απαγόρευση πτήσεων. Έχει προηγηθεί η τροποποίηση του κανονισμού που αφορά τη διατήρηση από τις εταιρείες αερομεταφορών των "χρονοθυρίδων" τους στα αεροδρόμια της ΕΕ μέχρι τέλη Οκτώβρη, η αποδοχή της απαράδεκτης πρακτικής των voucher για τους επιβάτες που ακυρώνεται η πτήση τους, αλλά και η απόφαση για γεμάτες "πτήσεις", χωρίς κενές θέσεις, κόντρα σε όλες τις συστάσεις των επιστημόνων για τις αποστάσεις που πρέπει να τηρούνται την περίοδο της πανδημίας. Δεν έχουν τέλος τα μέτρα στήριξης της κερδοφορίας των ομίλων αερομεταφορών και συνολικά των επιχειρηματικών ομίλων με το λογαριασμό να καλούνται να τον πληρώσουν για άλλη μια φορά οι λαοί. Τη λύση στα αδιέξοδα του βάρβαρου αυτού συστήματος μπορούν να την επιβάλλουν μόνο οι ίδιοι οργανώνοντας την πάλη τους για ένα σύστημα που θα έχει στο επίκεντρο την ικανοποίηση των σύγχρονων και διευρυμένων αναγκών τους και όχι την κερδοφορία των μονοπωλίων που παρασιτούν σε βάρος τους.

Per contattarci

Bruxelles

Strasbourg