Please fill this field

O nama

Pozdravna riječ

The chair of the INTA Committee in front of the EU flag The chair of the INTA Committee in front of the EU flag
INTA Committee Chair © European Union 2019 - EP
Dobro došli na mrežne stranice Odbora za međunarodnu trgovinu (INTA).

Na ovim se stranicama nalaze dnevni red sastanaka i radni dokumenti te pojedinosti o izvješćima i saslušanjima u tijeku.

Europski parlament ima odlučujuću ulogu u određivanju trgovinske politike Unije i djeluje kao njezina demokratska savjest. Odbor ocjenjuje sve trgovinske i investicijske sporazume EU-a, nadgleda rad Komisije prije početka i tijekom pregovora te suodlučuje o pravnom okviru u kojem se trgovina odvija. Trgovinski sporazumi i pravni akti mogu stupiti na snagu tek uz suglasnost EP-a.

Odbor također predvodi raspravu o budućem izgledu međunarodne trgovine te se zalaže za trgovinski poredak utemeljen na pravilima. Jednako je tako važno analizirati kako u praksi funkcioniraju trgovina i ulaganja.

Kako bismo svoju zadaću obavljali temeljito i pravodobno, uspostavili smo mehanizme i radne skupine kojima se omogućuje temeljita kontrola i otvorena rasprava. Putem javnih sastanaka i rasprava nastojimo europskim građanima omogućiti da prate trgovinsku politiku i sudjeluju u debatama.
Sa zadovoljstvom ću i dalje poticati aktivnu ulogu EP-a u određivanju trgovinske politike EU-a koja se zalaže za pravednu trgovinu, održivost i reguliranje globalnih vrijednosnih lanaca.
Ako imate dodatnih pitanja o radu Odbora, molimo obratite se Tajništvu.

Bernd Lange
Kontakt