Eurooppa-päivä: vierailu parlamentissa avoimien ovien päivänä

Euroopan parlamentin rakennukset Brysselissä, Strasbourgissa ja Luxemburgissa avaavat ovensa vierailijoille Eurooppa-päivän kunniaksi.

Kaksi lasta EU-liput selässä kävelevät Euroopan parlamentin käytävällä Strasbourgissa.
Eurooppa-päivä Strasbourgissa, 2023.

Eurooppa-päivä

Joka vuosi 9. toukokuuta juhlistetaan Eurooppa-päivää. Samana päivänä vuonna 1950 Ranskan ulkoministeri Robert Schuman piti puheen, joka johti Euroopan unionin perustamiseen.

Euroopan parlamentti ja muut EU-toimielimet juhlistavat päivää järjestämällä ohjelmaa vierailijoille tiloissaan.

Tänä vuonna avointen ovien päivä järjestetään vain kuukautta ennen kesäkuun EU-vaaleja, ja päivän teemana onkin demokratian ja äänestämisen merkitys.

Päivän aikana on mahdollista tutustua siihen, miten EU-lainsäädäntö vaikuttaa arkeemme tai miten tuleviin päätöksiin voi vaikuttaa. Lisäksi ohjelmassa on poliittisiin ryhmiin tutustumista ja käytännön tietoa EU-vaaleista.

Avoimien ovien päivä Strasbourgissa 27. huhtikuuta

Lauantaina 27. huhtikuuta parlamentin Strasbourgin rakennukset ottavat vastaan vierailijoita. Ohjelmaan sisältyy vierailu parlamentin täysistuntosaliin, runsaasti tietoa ja aktiviteetteja sekä opastettuja kierroksia klo 10—18 (sisään pääsee klo 17.30 asti).

Avoimien ovien päivä Brysselissä 4. toukokuuta

Euroopan parlamentin rakennukset Brysselissä ovat avoinna vierailijoille lauantaina 4. toukokuuta klo 10—18 (sisään pääsee klo 17.30 asti). Aivan kuten Strasbourgissakin, täysistuntosali on avoinna vierailijoille, minkä lisäksi parlamentin rakennuksissa on lukuisia tietopisteitä, aktiviteetteja, sivutapahtumia ja opastettuja kierroksia.

Brysselissä myös muut EU-toimielimet, kuten Euroopan komissio ja EU:n neuvosto, avaavat ovensa 4. toukokuuta.

Avoimien ovien päivä Luxemburgissa 9. toukokuuta

Ensimmäistä kertaa ikinä Euroopan parlamentti juhlistaa Eurooppa-päivää tiloissaan Luxemburgissa. Ohjelmassa on lukuisia kulttuuriesityksiä ja uuteen vierailukeskukseen tutustumista. Tapahtuma alkaa klo 12 ja päättyy klo 18.

Eurooppa-päivän tapahtumat muissa kaupungeissa

Brysselin, Strasbourgin ja Luxembourgin lisäksi Eurooppa-päivää juhlistetaan eri puolilla EU:ta ja jopa unionin rajojen ulkopuolella. Alla olevan linkin kautta näet Suomessa järjestettävät tapahtumat, ja sivuillamme voit tutkia myös muiden maiden tarjontaa.

Käytä ääntäsi

Varsinaisen Eurooppa-päivän aikaan 9. toukokuuta EU-vaaleihin on tasan kuukausi jäljellä.

9. kesäkuuta miljoonat eurooppalaiset antavat äänensä vaaliuurnilla ja muokkaavat näin Euroopan tulevaisuutta. EU-vaalit antavat jokaiselle kansalaiselle mahdollisuuden vaikuttaa niihin asioihin, jotka ovat hänelle merkityksellisiä.