Please fill this field

O nama

Pozdravna riječ

DEVE Chair DEVE Chair
DEVE Committee Chair © European Union 2019 - EP
Dobro došli na internetsku stranicu Odbora za razvoj (DEVE), kojem imam čast predsjedati od srpnja 2019.!

Kao pobornik Programa održivog razvoja do 2030. i globalnih ciljeva koje su 2015. dogovorile sve države članice UN-a, naš je odbor mjesto za raspravu i odlučivanje o nekim od gorućih problema s kojima se suočava čovječanstvo.

Milijuni ljudi danas žive bolje zahvaljujući naporima uloženim u razvoj: ekstremno siromaštvo i smrtnost djece u stalnom su padu. Neki trendovi, međutim, uvelike zabrinjavaju: glad je ponovo u porastu, gubitak biološke raznolikosti zvoni na uzbunu, klima se ubrzano mijenja, a multilateralna suradnja sve je ugroženija. Zbog sukoba i kršenja ljudskih prava sve je više raseljenih ljudi, a posljedice tog trenda najviše osjećaju upravo zemlje u razvoju. Pružiti tim zemljama humanitarnu pomoć te istodobno rješavati dublje uzroke problema i poticati dugoročni razvoj nije samo naša humana zadaća već i naš interes.

Europski je parlament 2019. dobio snažan mandat od građana Unije, koji kontinuirano podržavaju EU u njegovim nastojanjima da izazove globalnog razvoja rješava putem europske suradnje.

Doprinos EU-a globalnom održivom razvoju od vitalnog je značaja, a naš Parlament ima ključnu ulogu u odlučivanju o trošenju proračunskih sredstava EU-a na pomoć i budno prati što radi Europska komisija i svi ostali koji se koriste sredstvima EU-a i kreiraju europske politike koje utječu na zemlje u razvoju. Mi sudjelujemo u donošenju zakona kojima se utvrđuje okvir za razvojnu pomoć EU-a.

Pozivam vas da redovito provjeravate novosti i objave na ovoj internetskoj stranici te da pregledavate dokumente sa sjednica odbora, koje možete i uživo pratiti.

Tomas Tobé
Kontakt