Az Európai Parlament
tevékenysége
Legfontosabb események1999-2004 között

 
Az Európai Parlament
EU reform
Bővítés
Állampolgári jogok
Bel- és igazságügyek
Külügyek
Környezetvédelem /
Fogyasztók védelme
Közlekedés /
Regionális politika
Mezőgazdaság /
Halászati politika
Gazdasági
és monetáris politika
Foglalkoztatási és szociális politika / A nők jogai
Foglalkoztatáspolitikai stratégia
A munkavállalók védelme
Egyenlo jogok
a munkahelyen
A munkavállalók egészsége
és biztonsága
A nok egészségvédelme
Munkaido
Társadalombiztosítás
A nok és a társadalom
Belső piac / Ipar / Energia / Kutatás
 

EPP-ED PSE Group ELDR GUE/NGL The Greens| European Free Alliance UEN EDD/PDE

> Employment
> Hygiene and health
> Research in Europe


Egészség: Az EP nem veszi egy kalap alá a nőket és a férfiakat

Női egészség – van ilyen egyáltalán? Hát az egészség nem ugyanazt jelenti valamennyiünk számára? Semmi esetre sem. Mert a nők és a férfiak biológiai nemük és társadalmi szerepük tekintetében eltérnek egymástól, és ezek a különbségek együttesen kihatással vannak egészségükre is: például a mellrák szinte kizárólag nőket érint. A párkapcsolaton belüli erőszaknak többnyire nők az áldozatai. A családtervezésnél az ő testük áll a középpontban. Az EU szociális és egészségügyi politikájának tekintettel kell lennie ezekre a nem specifikus különbségekre, és a képviselők teljes mértékben egyetértenek ezzel az állásponttal.
 
Naponta nők milliói válnak az agresszió legkülönfélébb formáinak áldozatává világszerte. Ez lehet párkapcsolaton- és családon belüli brutalitás, munkahelyi megfélemlítés, lelki kínzás, szexuális erőszak vagy prostitúcióra kényszerítés. Ezért nagyon fontos volt az Európai Unió jogalkotói számára a nőket, fiatalokat és gyermekeket érő erőszak ellen küzdő Daphne program folytatása: a Daphne II program 2004-ben indult és 2008 végéig tart, azzal a feladattal, hogy segítse az – elsősorban nem kormányzati – szervezetek olyan kezdeményezéseinek finanszírozását, melyek a nők és a fiatalok ellen elkövetett erőszakos cselekményekkel szemben nyújtanak védelmet.

Az ezt megelőző, Daphne I programot a Parlament és az Európai Tanács közösen fogadták el 2003 végéig szóló mandátummal és igen népszerű volt: olyan nagy visszhangra talált, hogy a vártnál sokkal több támogatási kérelem érkezett be. Támogatást kapott például az arab és afrikai országokból bevándorló nőkön elvégzett nemi szervcsonkítás elleni felvilágosító kampány, egy a drogfüggő, bántalmazott nők önvédelmét segítő kezdeményezés vagy a bajban lévő prostituáltak számára létrehozott segélyvonal. A Daphne I 20 millió eurós költségvetéséből mindazonáltal csak 140 projekt részesülhetett, habár legalább kétszer annyi érdemelte volna meg a támogatást. A képviselők ezért mindent megtettek annak érdekében, hogy a sikerprogram folytatódjék és kibővüljön.

A Daphne II jelenleg 50 millió eurós költségvetéssel indul, már csak azért is, mert az új tagállamok belépésével valószínűleg jelentős mértékben megnőnek a finanszírozási igények. A parlamenti képviselők ezt az összeget szorgalmazták, míg a Bizottság eleinte csak 41 milliót szánt erre a célra. A Daphne II egy évvel hosszabb periódusra terjed ki, mint elődje. Ezúttal az Európai Unió jogalkotói célzottan nagyobb projekteket kívánnak támogatni, melyek az eddigi maximum 125 000 euró helyett akár 250 000 eurót is kaphatnak majd.

A törvényhozási eljárás még nem zárult le. A képviselők egy sor változtatást javasoltak a Bizottság tervezetéhez képest, egyelőre azonban nem minden esetben tudták keresztülvinni akaratukat. Így például a képviselők különleges védelmet akartak beiktatni bizonyos csoportok, mint a fiatal lányok vagy az utcagyerekek számára. A Bizottság azonban azzal az indoklással utasította ezt el, hogy a Daphne II arra hivatott, hogy minden nő és fiatal javát szolgálja.
 
A felelősségteljes családtervezés támogatása

A képviselők a szexuális egészség és a családtervezés témájában is állást foglaltak. Felszólították az EU-tagállamokat, hogy az eddigieknél sokkal jobban segítsék polgáraikat a felelősségteljes szexualitás és a családtervezés alakításában. Mivel a védekezés túlnyomórészt még mindig a nők feladata és mivel a terhesség és az esetleges abortusz közvetlenül érinti őket, ők állnak a parlamenti állásfoglalás középpontjában.

A képviselők az EU egész területén a magas szintű felvilágosítás és gyakorlati segítség megvalósítását szorgalmazzák. Konkrét céljaik között szerepel többek között a nem kívánt terhesség megelőzése, valamint a szexuális úton terjedő betegségek számának drasztikus csökkentése. Ezzel kapcsolatban a képviselők mindenekelőtt az EU-országok közötti – például az óvszerhez való hozzáférés terén tapasztalt – különbségek megszüntetését javasolják. A parlamenti képviselők szerint az óvszernek ingyen, vagy legalábbis kedvező áron beszerezhetőnek kell lennie – a tizenévesek számára is. Az abortusz témájával kapcsolatban a képviselők többségileg hangsúlyozzák, hogy a terhesség-megszakítást nem szabad a családtervezés módszereként támogatni. Az abortuszok számát tanácsadás és anyagi segítség révén csökkenteni kell. Aki mindennek ellenére a terhesség megszakítása mellett dönt, azt a képviselők szerint pontosan tájékoztatni kell a beavatkozás testi és pszichikai veszélyeiről. Általánosságban azonban az abortusznak az EU egész területén „legálisnak, biztonságosnak és mindenki számára hozzáférhetőnek kell” lennie.
 
Mellrák: a halálozási rátát 2008-ig a negyedével csökkenteni kell

A 35 és 55 év közötti nők esetében az Európai Unióban a mellrák a leggyakoribb halálozási ok. Az Egészségügyi Világszervezet szerint egyedül 2000-ben az EU-ban több mint 216 000 nő betegedett meg mellrákban és közülük több mint 79 000-en haltak meg. Pedig ez a betegség – ha időben felismerik – az esetek 90%-ában gyógyítható. A képviselők azt szeretnék, hogy a mellrák elleni küzdelem elsőbbséget élvezzen az EU egészségpolitikájában. Az a céljuk, hogy 2008-ig európaszerte negyedével csökkenjen a mellrák halálozási rátája. Ennek érdekében számos intézkedést szorgalmaztak, a korai felismeréstől kezdve egészen az olyan utógondozásig, amelyik szem előtt tartja a nők pszichológiai szükségleteit is.

Konkrétan a képviselők szorgalmazzák, hogy az 50 és legalább 69 év közötti nőknek kétévente lehetőségük legyen ingyenes mammográfiára, vagyis a mell röntgenvizsgálatára. Jelenleg az EU-ban még nem mindenütt van ilyen szűrővizsgálat, csak nyolc tagállamban van rá országosan lehetőség és ezekben is különböző színvonalon. Amennyiben fennáll a rák gyanúja, gyors cselekvésre van szükség, így a páciensek a jövőben 5 munkanapon belül meg kell kapják a diagnózist. Ha a látlelet „mellrák”, a kezelést legkésőbb négy hét múlva el kell kezdeni, mégpedig speciális mellproblémákra szakosodott központokban, szakértői csoport közreműködésével.

Ezenkívül a képviselők szorgalmazzák, hogy az EU és tagállamai több pénzt fordítsanak a kiváltó okok és új terápiák kutatására. Ma még nem minden tagállamban vezetnek nemzeti rákregisztrációt, a képviselők akarata szerint azonban a jövőben az EU egész területén létre kell hozni ilyen adatbázisokat, hogy segítségére legyenek a kutatóknak az adatok gyűjtésében. Végül a képviselők szélesebb körű jogokat szeretnének kiharcolni a betegek számára, meggyőződve arról, hogy a pácienseknek joguk van átfogó információkra, a terápiába való beleszólásra és egy második specialista véleményének kikérésére.


  
Jelentéstevo:
  
Daphne II program, 2004-2008: A gyerekekkel, fiatalokkal és nokkel szembeni eroszak ellen: Lissy Gröner (PES, D)
A nok szexuális jogai és a reproduktív egészség: Anne Van Lancker (PES, B)
A mellrák az Európai Unióban: Karin Jöns (PES, D)
Az Egészségügyi Világszervezet a nok egészségével kapcsolatban
A Daphne program
  
A jogalkotási eljárás áttekitése
  
Daphne II program, 2004-2008: A gyerekekkel, fiatalokkal és nokkel szembeni eroszak ellen
A nok szexuális jogai és reproduktív egészség
A mellrák az Európai Unióban
  
Hivatalos Lap -Végleges szövegek:
  
Daphne II program, 2004-2008:A gyerekekkel, fiatalokkal és nokkel szembeni eroszak ellen - az eljárás még nem zárult le
A nok szexuális jogai és a reproduktív egészség - a Parlament által elfogadott szövegek
A mellrák az Európai Unióban - a Parlament által elfogadott szövegek

 

 

 
  Publishing deadline: 2 April 2004