Sunčana GLAVAK Sunčana GLAVAK
Sunčana GLAVAK

Grupul Partidului Popular European (Creștin Democrat)

Membră

Croația - Hrvatska demokratska zajednica (Croația)

Data nașterii : , Čakovec

Prima pagină Sunčana GLAVAK

Membră

AFET
Comisia pentru afaceri externe
INGE
Comisia specială privind ingerințele externe în toate procesele democratice din cadrul Uniunii Europene, inclusiv privind dezinformarea
DSEE
Delegația pentru relațiile cu Bosnia-Herțegovina și Kosovo

Membru supleant

ENVI
Comisia pentru mediu, sănătate publică și siguranță alimentară
D-US
Delegația pentru relațiile cu Statele Unite

Activități recente

Omologarea și distribuția măștilor transparente (dezbatere) HR

11-02-2021 P9_CRE-PROV(2021)02-11(4-140-0000)
Contribuțiile la dezbaterile în plen

Siguranța centralei nucleare de la Ostroveț, Belarus (B9-0109/2021) HR

11-02-2021
Explicații scrise ale votului

Nuklearna elektrana u Ostrovecu koja je počela s radom 3. studenog 2020., nije u skladu s najvišim međunarodnim standardima u području zaštite okoliša i nuklearne sigurnosti, među ostalim i s preporukama IAEA-e. Također, stručnim pregledom provedenim od strane EU, zabilježeni su brojni nedostaci, a od puštanja elektrane u pogon zabilježeni su brojni sigurnosni incidenti što izaziva zabrinutost s obzirom na blizinu nuklearne elektrane državama EU kao što su Poljska, Latvija, Litva i Estonija. Navedeno postrojenje se provodi kao geopolitički projekt Bjelarusa i Rusije te da su njegova izgradnja i budući rad izvor moguće prijetnje EU. Potrebno je da Komisija ocijeni i predloži mjere za obustavu trgovine električnom energijom s Bjelarusom na način koji je u skladu s obvezama iz međunarodnog trgovinskog, energetskog i nuklearnog prava kako bi se osiguralo da električna energija proizvedena u postrojenju Ostrovec ne uđe na energetsko tržište EU-a dok su Estonija, Latvija i Litva još uvijek povezane s mrežom BRELL.
Nadalje, potrebno je poticati Bjelarus da bez odgode osigura potpuno poštovanje međunarodnih standarda nuklearne i ekološke sigurnosti te transparentnu, uključivu i konstruktivnu suradnju s međunarodnim tijelima.
U skladu sa svime navedenim, podržavam ovu rezoluciju.

Situația umanitară și politică în Yemen (B9-0119/2021) HR

11-02-2021
Explicații scrise ale votului

Sukob u Jemenu traje već šest i pol godina te smo svjedoci humanitarne krize gdje gotovo 80 % stanovništva treba humanitarnu pomoć, od toga 12 milijuna djece. Ograničenja pristupa koja su sukobljene strane nametnule humanitarnim agencijama i opskrbi hranom, lijekovima i gorivom, daljnje pogoršavanje ili uništavanje vodovodne, sanitarne i zdravstvene infrastrukture, poplave te pandemija bolesti COVID-19, dodatno pridonose pogoršavanju situacije. EU će nastaviti s pružanjem razvojne pomoći Jemenu, prioritetno intervencijama usmjerenima na stabilizaciju zemlje, te će u stabilnim područjima raditi s lokalnim tijelima vlasti kako bi se promicala otpornost, pridonijelo održavanju pružanja osnovnih usluga i potaknuli održivi prihodi za zajednice. Također će osigurati preko 114 milijuna EUR humanitarne pomoći.
U skladu sa svime navedenim, podržavam ovu rezoluciju.

Contact

Bruxelles

Strasbourg