Please fill this field
Sunčana GLAVAK Sunčana GLAVAK
Sunčana GLAVAK

poslanecký klub Evropské lidové strany (Křesťanských demokratů)

Členka

Chorvatsko - Hrvatska demokratska zajednica (Chorvatsko)

Datum narození : , Čakovec

Úvodní stránka Sunčana GLAVAK

Členka

AFET
Výbor pro zahraniční věci
INGE
Zvláštní výbor pro zahraniční vměšování do všech demokratických procesů v Evropské unii, včetně dezinformací
DSEE
Delegace pro vztahy s Bosnou a Hercegovinou a s Kosovem

Náhradnice

ENVI
Výbor pro životní prostředí, veřejné zdraví a bezpečnost potravin
BECA
Zvláštní výbor pro boj proti rakovině
D-US
Delegace pro vztahy se Spojenými státy americkými

Poslední činnosti

Evropská agentura pro léčivé přípravky (A9-0216/2021 - Nicolás González Casares) HR

08-07-2021
Písemná vysvětlení hlasování

. – Cilj uredbe je primijeniti lekcije kako bi se Europska unija opremila odgovarajućim institucionalnim okvirom za rješavanje hitnih slučajeva. Europa mora razviti strukturu za prevenciju i reagiranje u izvanrednim situacijama. Europska farmaceutska strategija provodi niz inicijativa koje bi trebale pomoći u pogledu pristupačnosti lijekova i funkcioniranja tržišta. Budući da se želi spriječiti nestašica lijekova, potrebno je napredovati u pogledu transparentnosti tako da se koriste alati za praćenje zaliha koje Europska unija ima. Također, potrebno je ojačati sinergiju Upravljačke skupine za lijekove i Odbora za lijekove za veterinarsku upotrebu.
U skladu sa svime navedenim, podržavam ovo izvješće.

Všeobecný akční program Unie pro životní prostředí na období do roku 2030 (A9-0203/2021 - Grace O'Sullivan) HR

08-07-2021
Písemná vysvětlení hlasování

. – Europska Komisija je objavila prijedlog Općeg akcijskog programa za okoliš Unije do 2030. godine. 2020. godinu je obilježila globalna kriza u zdravstvu i okolišu u obliku razorne pandemije i produbljivanja ekološke krize. Europi, zajedno sa ostatkom svijeta ponestaje vremena kako bi se izbjegle katastrofalne posljedice na gospodarstvo i društvo od klimatskih promjena. Potrebno je uraditi pomak prema održivoj ekonomiji blagostanja utemeljenoj na ciljevima održivog razvoja. Održiva ekonomija blagostanja, koja se već primjenjuje u nekim zemljama, smatra da bi javni interesi trebali određivati ekonomiju, a ne obratno. Kako bi se omogućilo osiguravanje kontinuiteta europskog zelenog sporazuma do 2030. godine, predlaže se srednjoročna revizija 2024. godine kako bi se uzeo u obzir dosadašnji napredak.
U skladu sa svime navedenim, podržavam ovo izvješće.

Nový EVP pro výzkum a inovace (B9-0370/2021) HR

08-07-2021
Písemná vysvětlení hlasování

. – Ovom rezolucijom pozivaju se države članice da usvoje Pakt za istraživanje i inovacije u Europi koji uključuje obveze koje treba postići do 2030. godine. Potiče se da bi pregled ERP-a trebao uključivati horizontalni pristup za jačanje suradnje između istraživačkih institucija, uključujući sveučilišta .Naglašava se kako krajnje vrijeme da se ERA preuredi kako bi se europski oporavak postigao i izgradio novi u socijalnom smislu, ekonomski i okolišno otporan model za EU te se poziva države članice da povećaju nacionalne proračune namijenjene istraživanju i razvoju. Vjeruje se da jedan od ključeva uspjeha značajno povećane javne potrošnje na istraživanje i razvoj leži u integriranju različitih europskih, nacionalnih i privatnih tokova financiranja. Posebno se ističe važnost osnaživanja žena i djevojaka da započnu STEM karijeru i traži od država članica i Komisije da izrade mjere za poboljšanje uvjeta za žene da se bave istraživačkom karijerom. Naglašava da se ERA ne može dovršiti bez zajamčene akademske slobode unutar Unije te se poziva Komisiju da osigura da ERA promiče poštivanje akademske slobode u svim europskim zemljama kako bi se zajamčila znanstvena izvrsnost.
U skladu sa svime navedenim, podržavam ovo izvješće.

Kontakt

Bruxelles

Strasbourg