Klimaatverandering
De EU doet haar deel in de strijd tegen wereldwijde klimaatverandering. Lees meer over hoe het Europees Parlement EU-beloftes omzet in concrete acties.
-
Klimaatverandering
EU-actie tegen klimaatverandering
De aanpak van klimaatverandering is een prioriteit van het Europees Parlement. Kom meer te weten over hoe de EU en het Parlement zich daarvoor inspannen.
-
Klimaatverandering
Green Deal: essentieel voor een klimaatneutrale en duurzame EU
De Green Deal is het antwoord van de EU op de voortdurende klimaatcrisis. Ontdek meer over het traject naar een klimaatneutraal Europa.
Verminderen van uitstoot
-
Vermindering van CO2-uitstoot: doelstellingen en beleid van de EU
Lees welke maatregelen de Europese Unie neemt om de CO2-uitstoot te verminderen als deel van het “Fit for 55 in 2030”-pakket.
-
EP keurt voorstel goed voor hervorming EU-emissiehandel
Het emissiehandelssysteem van de EU is gericht op het verminderen van de CO2-uitstoot van de industrie. Ontdek hoe het werkt en waarom een hervorming nodig is.
-
Vermindering broeikasgasuitstoot: nationale doelstellingen voor 2030
De wet voor de verdeling van de inspanningen stelt nationale doelstellingen vast voor de verlaging van de uitstoot van broeikasgassen om tegen 2050 een CO2-uitstoot van nul te bereiken.
-
Koolstofverwijdering: extra maatregelen om klimaatneutraliteit te bereiken
Om de klimaatdoelstellingen van de EU te halen, moeten de emissiereductie-inspanningen worden aangevuld met maatregelen om koolstof uit de atmosfeer te halen.
-
Hoe de EU meer broeikasgassen vermindert dan alleen CO2
Ontdek hoe de EU, naast CO2, werkt aan de vermindering van de uitstoot van andere broeikasgassen
-
Europees milieubeleid tot 2030: een systeemverandering
Wat zijn de doelen van het Europese milieuactieplan tot 2030 en wat moet er worden gedaan om deze doelen te bereiken?
-
CO2-lek: Parlement wil bedrijven stoppen die emissieregels omzeilen
Het Parlement wil een ambitieuzere CO2-heffing op geïmporteerde goederen om te voorkomen dat bedrijven buiten de EU verhuizen om emissienormen te omzeilen. Dit staat bekend als een CO2-lek.
-
Klimaatverandering: beter gebruik van EU-bossen als koolstofputten
Ontdek via onze infografieken hoe de EU de kracht van bossen om CO2 te absorberen, wil gebruiken om klimaatverandering te bestrijden en haar koolstofvoetafdruk nog verder te verkleinen.
Data en infographics
-
Klimaatverandering: de broeikasgassen die de opwarming van de aarde veroorzaken
Koolstofdioxide is slechts één van de vele broeikasgassen. Ontdek meer over het effect van deze gassen op de opwarming van de aarde, hun oorsprong en hun aandeel in de EU-uitstoot.
-
Wat is CO2-neutraliteit en hoe bereiken we het tegen 2050?
Met de Europese Klimaatwet zet de EU zich in voor CO2-neutraliteit in 2050. Wat betekent dat in de praktijk?
-
De gevolgen van klimaatverandering in Europa (infografiek)
Klimaatverandering zorgt voor verstrekkende gevolgen voor de volksgezondheid, het milieu en de economie in heel Europa. Bekijk onze kaart voor meer informatie.
-
De vooruitgang van de EU op weg naar de 2020-klimaatdoelstellingen
De EU heeft haar doelstelling overtroffen om de uitstoot van broeikasgassen tegen 2020 te verminderen. Bekijk onze infografieken om meer te weten te komen.
-
Klimaatverandering in Europa: feiten en cijfers
Ontdek de belangrijkste feiten en statistieken over klimaatverandering in Europa: regionale impact, top uitstoters, de reductie van broeikasgassen en meer.
-
Infografiek: tijdlijn van de klimaatonderhandelingen
In onze infografiek vind je een tijdlijn met de mijlpalen en belangrijkste initiatieven in de wereldwijde strijd tegen klimaatverandering.
-
Uitstoot van broeikasgassen per land en per sector (infografiek)
Bekijk deze infografiek om de uitstoot van broeikasgassen per land en per sector in de EU te bekijken, evenals wie de grootste vervuilers zijn van de wereld.
Uitstoot van transport
-
EU-verbod op de verkoop van nieuwe benzine- en dieselauto's vanaf 2035 uitgelegd
Alle nieuwe auto's en bestelwagens die vanaf 2035 in de EU worden verkocht, mogen geen CO2 meer uitstoten. Wat betekent dit in de praktijk? Lees de veelgestelde vragen om erachter te komen.
-
Alternatieve brandstoffen voor auto's: hoe kunnen we het gebruik ervan verhogen?
Lees meer over alternatieve brandstoffen voor auto's en de EU-maatregelen om het gebruik ervan te vergroten en zo de koolstofuitstoot te verminderen.
-
Minder uitstoot door vliegtuigen en schepen: EU-maatregelen toegelicht
De emissies van vliegtuigen en schepen nemen toe, terwijl de EU tegen 2050 koolstofneutraal wil zijn. Lees meer over de EU-maatregelen om de uitstoot te verminderen.
-
Uitstoot van vliegtuigen en schepen: feiten en cijfers (infografiek)
Broeikasgasemissies door internationale luchtvaart en scheepvaart zijn tijdens de voorbije drie decennia snel toegenomen. Bekijk onze infografiek om erachter te komen.
-
CO2-emissies van auto's: feiten en cijfers (infografieken)
Ooit afgevraagd hoeveel CO2 door auto’s wordt uitgestoten, en of elektrische voertuigen echt een schoner alternatief zijn? Bekijk onze infografieken voor meer informatie.
-
Minder CO2-uitstoot van auto's en bestelwagens: nieuwe doelstellingen
Om tegen 2035 een nuluitstoot op de weg te bereiken, stellen Europarlementariërs strengere CO2-limieten voor nieuwe auto's en bestelwagens voor.
Klimaatfinanciering
-
Groene obligaties: meer transparantie, geen greenwashing
De EU stelt de Europese standaard voor groene obligaties vast, de eerste ter wereld, om greenwashing te helpen stoppen.
-
Sociaal Klimaatfonds: Ideeën voor een rechtvaardige energietransitie
De EU wil een rechtvaardige energietransitie. Ontdek hoe het Sociaal Klimaatfonds mensen wil helpen die het meest zijn blootgesteld aan energiearmoede.
-
Een rechtvaardige transitie naar een groene economie in alle Europese regio’s
De verandering naar klimaatneutraliteit betekent een enorme overgang voor regio’s die afhankelijk zijn van koolstofindustrieën. Ontdek hoe het fonds voor een rechtvaardige transitie helpt.
-
Het klimaatfinancieringsplan van Europa: 1000 miljard euro
Ontdek hoe Europa projecten wil financieren die klimaatverandering aanpakken en regio’s wil steunen die het meeste getroffen worden door de overgang naar een groene economie.