Europa-Parlamentet

Highlights 1999-2004

 
Europa-Parlamentet
EU-reformer
Udvidelse
Borgernes rettigheder
Retlige og indre anliggender
Eksterne forbindelser
Miljø / forbrugerbeskyttelse
Transport- / regionalpolitik
Landbrug / fiskeri
Økonomisk
og monetær politik
Beskæftigelses- og social-
politik / Kvinders rettigheder
Beskæftigelsesstrategi
Beskyttelse
af arbejdstagerne
Lighed på arbejdspladsen
Arbejdstagernes sundhed
og sikkerhed
Kvinders sundhed
Arbejdstid
Social sikkerhed
Kvinder og samfund
Indre marked / industri / energi / forskning
 

EPP-ED PSE Group ELDR GUE/NGL The Greens| European Free Alliance UEN EDD/PDE


Ligebehandling af kvinder og mænd på arbejdsmarkedet

Blandt de sager, der tages op i det nye direktiv om ligebehandling, kan nævnes forebyggelse af chikane og forskelsbehandling, beskyttelse af ofre, sikring af kvinders og mænds rettigheder, når de vender tilbage til arbejdsmarkedet efter svangerskabsorlov eller fædreorlov. Selv om kvinders og mænds nye roller i familie og samfund har fået EU til at bekæmpe visse former for forskelsbehandling, er der dog stadig lang vej tilbage, før man kommer igennem med ligeløn.
 
I juli 2000 foreslog Kommissionen at revidere det direktiv, der i 25 år havde reguleret ligebehandlingsspørgsmålet. EP-medlemmerne mente, at den nye version ikke tog nok hensyn til kvinders faktiske situation på arbejdsmarkedet. Da det nye direktiv skulle behandles efter den fælles beslutningsprocedure, fik Parlamentet mulighed for at påvirke indholdet. Lige fra førstebehandlingen af forslaget lagde det sig i selen for positive aktioner, der skulle gøre det lettere for det underrepræsenterede køn at udøve erhvervsaktivitet, og det er jo ofte kvinder, der falder i denne kategori. På forslag af EP-medlemmerne indeholder det nye direktiv bestemmelser om, at medlemsstaterne skal oprette organer til at fremme ligebehandling og retsbeskyttelse af ofre for kønsdiskriminering.
 
Forebyggelse af chikane

Parlamentet forhandlede trin for trin med Rådet om dette direktiv, helt indtil forligsproceduren, og i april 2002 enedes de to grene af lovgivningsmagten om en tekst, der afspejler arbejdsvilkår og familieforpligtelser bedre. Dette direktiv skal være omsat til national lovgivning i 2005, og fra dette tidspunkt vil det være et vigtigt socio-politisk instrument for det udvidede EU.

For første gang defineres begrebet sexchikane på EU-plan: Sexchikane vil sige, "at der udvises enhver form for uønsket verbal, ikke-verbal eller fysisk adfærd med seksuelle undertoner med det formål eller den virkning at krænke en persons værdighed, navnlig ved at skabe et truende, fjendtligt, nedværdigende, ydmygende eller ubehageligt klima". Direktivet definerer også "direkte forskelsbehandling", "indirekte forskelsbehandling" og "chikane" i almindelighed.

Kvinder kan nu få hjælp, hvis de bliver udsat for chikane på arbejdspladsen, specielt sexchikane. Enhver, der støtter ofre for kønsdiskriminering eller chikane, nyder i øvrigt samme beskyttelse mod ugunstig behandling. Arbejdsgivere og ansvarlige for erhvervsuddannelse skal træffe forebyggende foranstaltninger.
 
Ret til svangerskabsorlov og fædreorlov

Det nye direktiv forbyder forskelsbehandling af kvinder som følge af graviditet eller svangerskabsorlov. Parlamentet har netop altid villet opnå, at kvinder og mænd havde ret til at vende tilbage til det samme eller tilsvarende arbejde efter svangerskabs-, fædre- eller adoptionsorlov, når disse former for orlov er tilladt i medlemsstaterne.

Direktivet dækker også ligebehandling med hensyn til adgang til beskæftigelse, erhvervsuddannelse og forfremmelse. Der er åbnet mulighed for "positive foranstaltninger", dvs. særlige fordele for det køn, der er underrepræsenteret inden for et erhvervsområde. Medlemsstaterne skal oprette organer til at overvåge, at bestemmelserne om ligebehandling overholdes. Der skal indføres retslige og/eller administrative procedurer, der gør det muligt at iværksætte sanktioner, hvis direktivet overtrædes.
 
Stadig ulige løn for lige arbejde

1950'ernes slogan "lige løn for lige arbejde" er desværre stadig aktuelt. Til trods for, at EF i 1975 vedtog et direktiv om ligeløn til mænd og kvinder, får mange kvinder i dag stadig væsentligt lavere løn end mænd for det samme arbejde. Europa-Parlamentet har flere gange beklaget, at medlemsstaterne mangler viljen til at anvende 1975-direktivet, og har opfordret Europa-Kommissionen til at gribe mere effektivt ind.
 
I en initiativbetænkning fra september 2001 konstaterede Parlamentet, at lønkløften mellem kvinder og mænd i EU for samme arbejde lå på gennemsnitligt 28%, og på 15%, stadig til mændenes fordel, hvis man tog hensyn til strukturelle forskelle mellem mænd og kvinder på arbejdsmarkedet som f.eks. alder, uddannelse, erhverv og karrieremønster. EP konstaterede, at "denne lønkløft på i gennemsnit 15% kun kan forklares ved værdidiskriminerende mekanismer, hvilket er uacceptabelt." EP-medlemmerne opfordrede bl.a. Kommissionen til at revidere 1975-direktivet.

Siden bad EP-medlemmerne mere generelt i en beslutning fra juli 2002 Kommissionen om at ajourføre alle direktiver om ligebehandling af mænd og kvinder, og ikke kun med hensyn til løn, men også socialsikring, beskæftigelse, arbejdsvilkår og muligheden for at forene erhvervsarbejde og familieliv. Ud over uligheden på lønområdet er kvinder nemlig stadig udsat for andre strukturelle ulemper: F.eks. er beskæftigelsesgraden for kvinder med 54% stadig lavere end mænds, og ud af 10 deltidsarbejdere er de otte kvinder.

I forbindelse med Konventet om Den Europæiske Unions Fremtid forsvarede EP-medlemmerne kraftigt princippet om, at ligebehandling af mænd og kvinder skulle optages blandt værdierne i forfatningsudkastet. Dette skulle på sigt styrke retsgrundlaget for nye europæiske initiativer for at få dette princip til at slå mere igennem i  den socio-økonomiske europæiske virkelighed.


  
Ordførere:
  
Ligebehandling af mænd og kvinder for så vidt angår adgang til beskæftigelse, erhvervsuddannelse, forfremmelse samt arbejdsvilkår: Heidi Anneli Hautala (Greens/EFA, FIN) - ikke længere medlem af Europ
Lige løn for arbejde af samme værdi: Miet Smet (EPP-ED, B)
Arbejdsprogrammet for ligestilling mellem mænd og kvinder - Ligestilling mellem mænd og kvinder (2001-2005): Ilda Figueiredo (GUE/NGL, P)
  
EUT - vedtagne retsakter og tekster:
  
Ligebehandling af mænd og kvinder for så vidt angår adgang til beskæftigelse, erhvervsuddannelse, forfremmelse samt arbejdsvilkår
Lige løn for arbejde af samme værdi - tekst vedtaget af Parlamentet
Arbejdsprogrammet for ligestilling mellem mænd og kvinder - Ligestilling mellem mænd og kvinder (2001-2005) - tekst vedtaget af Parlamentet

 

 

 
  Publishing deadline: 2 April 2004