Om regler for medlemmerne
Europa-Parlamentet har 720 medlemmer, der er valgt i det udvidede EU's 27 medlemsstater. Siden 1979 er medlemmerne blevet valgt ved almindelige direkte valg for en femårig periode.
Hvert land bestemmer selv, hvordan valget skal foregå, men der skal sikres ligestilling mellem kønnene og hemmelig afstemning. Valgretsalderen er 16 år i Belgien, Malta, Tyskland og Østrig, 17 år i Grækenland og 18 år i de øvrige medlemsstater.
Mandaterne fordeles på grundlag af hver medlemsstats befolkningstal. Mere end en tredjedel af medlemmerne af Europa-Parlamentet er kvinder. Medlemmerne grupperer sig efter politisk tilhørsforhold, ikke nationalitet.
Medlemmerne af Europa-Parlamentet deler deres tid mellem deres valgkredse, Strasbourg — hvor der afholdes tolv mødeperioder om året — og Bruxelles, hvor der afholdes yderligere mødeperioder samt udvalgsmøder og møder i de politiske grupper.
Vilkårene for medlemmernes virksomhed er fastsat i statutten af 2009.
Mere :
Integritet i Europa-Parlamentet
Parlamentet lægger stor vægt på integritet, gennemsigtighed og ansvarlighed i forbindelse med dets medlemmers politiske aktiviteter. Parlamentet har i den henseende indført et betydeligt antal regler og foranstaltninger, der som led i en omfattende revisionsproces i 2023 er blevet yderligere skærpet.
Adfærdskodeks for medlemmerne af Europa-Parlamentet
Adfærdskodeksen trådte i kraft den 1. januar 2012 og blev senest revideret i 2023. Den fastsætter som grundlæggende princip, at medlemmerne udelukkende skal handle i almenvellets interesse og udføre deres arbejde med upartiskhed, integritet, gennemsigtighed, omhu, ærlighed, ansvarsbevidsthed og med respekt for Parlamentets værdighed og omdømme.
Adfærdskodeksen definerer interessekonflikter og præciserer, hvordan medlemmerne bør håndtere dem, og den indeholder bestemmelser om oplysningsforpligtelser, tidligere medlemmers aktiviteter og det rådgivende udvalg om medlemmernes adfærd.
Medlemmerne er i henhold til adfærdskodeksen desuden forpligtet til at indgive en detaljeret erklæring om deres private interesser, en erklæring om aktiver og, hvor det er relevant, en erklæring om kendskab til interessekonflikter. Endvidere forpligter adfærdskodeksen medlemmerne til at offentliggøre alle planlagte møder med interesserepræsentanter, der er omfattet af åbenhedsregistret, og med repræsentanter for offentlige myndigheder i tredjelande, selv når disse møder uddelegeres til deres assistenter. Medlemmer er ligeledes forpligtet til at oplyse om deres deltagelse i arrangementer, der organiseres af tredjeparter, hvor godtgørelse af deres rejse-, hotel- og opholdsudgifter, eller den direkte betaling af sådanne udgifter, afholdes helt eller delvist af en tredjepart. De oplysninger, som medlemmerne giver i deres erklæringer, kan findes på medlemmernes individuelle profilsider. Det er kun erklæringen om aktiver, som ikke er offentlig.
Når medlemmerne repræsenterer Parlamentet i en officiel egenskab, skal de også indberette modtagne gaver til en anslået værdi af over 150 EUR. Betingelserne herfor er fastsat i gennemførelsesbestemmelserne til adfærdskodeksen. Sådanne gaver indføres i gaveregisteret.
Et medlem, der anses for at have overtrådt adfærdskodeksen, kan af formanden pålægges en sanktion. Denne sanktion vil blive annonceret af formanden på plenarmødet og offentliggjort på et centralt sted på Parlamentets websted.
See:
Det Rådgivende Udvalg om Medlemmernes Adfærd
Det rådgivende udvalg om medlemmernes adfærd er det organ, der er ansvarligt for at vejlede medlemmerne om fortolkningen og gennemførelsen af adfærdskodeksen. Efter anmodning fra formanden eller efter at være blevet kontaktet direkte vurderer det rådgivende udvalg ligeledes påståede tilfælde af overtrædelser af adfærdskodeksen og rådgiver formanden om, hvilke foranstaltninger der eventuelt skal træffes. Det rådgivende udvalg overvåger proaktivt medlemmernes overholdelse af adfærdskodeksen og dens gennemførelsesbestemmelser.
Det rådgivende udvalg består af otte medlemmer. De udnævnes af formanden på grundlag af deres erfaring. I den forbindelse tages der også højde for politisk og kønsmæssig balance. Hvert halve år overtager et andet udvalgsmedlem formandskabet for det rådgivende udvalg. Formanden udpeger også ét reservemedlem for hver politisk gruppe, der ikke på anden måde er repræsenteret i det rådgivende udvalg.
Det rådgivende udvalg offentliggør hvert år en rapport om sine aktiviteter.
See:
7. valgperiode:
8. valgperiode:
- Det Rådgivende Udvalg om Medlemmernes Adfærd – Årsrapport – 2014 – andet halvår
- Det Rådgivende Udvalg om Medlemmernes Adfærd – Årsrapport – 2015
- Det Rådgivende Udvalg om Medlemmernes Adfærd – Årsrapport – 2016
- Det Rådgivende Udvalg om Medlemmernes Adfærd – Årsrapport – 2017
- Det Rådgivende Udvalg om Medlemmernes Adfærd – Årsrapport – 2018
- Det Rådgivende Udvalg om Medlemmernes Adfærd – Årsrapport – 2019 – første halvår
9. valgperiode:
- Det Rådgivende Udvalg om Medlemmernes Adfærd – Årsrapport – 2019 – andet halvår
- Det Rådgivende Udvalg om Medlemmernes Adfærd – Årsrapport – 2020
- Det rådgivende udvalg om medlemmernes adfærd - Tidsplan for de roterende formandskaber - 9. valgperiode - første halvdel
- Det rådgivende udvalg om medlemmernes adfærd - Forslag til mødekalender - 2019 og 2020
- Det rådgivende udvalg om medlemmernes adfærd - Forslag til mødekalender – 2021
- Det Rådgivende Udvalg om Medlemmernes Adfærd – Årsrapport – 2021
- Det rådgivende udvalg om medlemmernes adfærd - Tidsplan for de roterende formandskaber - 9. valgperiode - anden halvdel
- Det rådgivende udvalg om medlemmernes adfærd - Forslag til mødekalender – 2022
- Det rådgivende udvalg om medlemmernes adfærd - Forslag til mødekalender – 2023
- Det Rådgivende Udvalg om Medlemmernes Adfærd – Årsrapport – 2022
- Det Rådgivende Udvalg om Medlemmernes Adfærd – Årsrapport – 2023
Det Rådgivende Udvalgs sammensætning
Andre regler om gennemsigtighed og etik for medlemmerne
Gennemsigtighed og ansvarlighed
Ud over de forpligtelser, der påhviler alle medlemmer i henhold til adfærdskodeksen, har Europa-Parlamentet indført en række specifikke regler, der fremmer gennemsigtighed og etik inden for alle aktivitetsområder. Der er særligt fokus på de etiske aspekter af lobbyvirksomhed.
Lobbyisters deltagelse i arrangementer
Organisationer, der er omfattet af åbenhedsregistrets regler, må kun organisere eller være medværter for arrangementer i Parlamentet, hvis de er registreret korrekt i registret.
Yderligere oplysninger:
Regler for tidligere medlemmer
Tidligere medlemmer har forbud mod at udøve lobbyvirksomhed i Parlamentet i de første seks måneder efter udløbet af deres mandat.Hvis de udfører lobbyvirksomhed efter seks måneder, skal de lade sig registrere i åbenhedsregistret. Tidligere medlemmer har tilladelse til at komme ind i Parlamentets bygninger i denne egenskab, men må ikke benytte denne adgang til at udføre lobbyvirksomhed.
Yderligere oplysninger:
Vederlag og pensioner
MEP'ers vederlag
I henhold til den fælles statut, der trådte i kraft i juli 2009, modtager alle medlemmer af Europa-Parlamentet som udgangspunkt samme vederlag.
I henhold til statutten andrager et MEPs vederlag 38,5 % af den grundløn, som en dommer ved EU-Domstolen oppebærer. Helt konkret er MEP'ers månedlige vederlag før skat på 10 377,43 EUR. Lønnen betales over Parlamentets budget og er underlagt et EU-skatte- og forsikringsbidrag, hvorefter den månedlige nettoløn er 8 089,63 EUR. Medlemsstaterne kan også pålægge lønnen nationale skatter.
Der gælder en undtagelse hertil: MEP'er, der var indvalgt i Parlamentet inden valget i 2009, kunne vælge fortsat at være tilknyttet de nationale ordninger for vederlag, overgangsgodtgørelser og pension.
Pensioner
Statutten fastsætter, at tidligere medlemmer har ret til en alderspension, når de fylder 63. Pensionen svarer til 3,5 % af vederlaget til MEP'er for hvert hele år under udøvelsen af et mandat og en tolvtedel af dette beløb for hver yderligere hele måned af mandatet, men ikke mere end 70 % af det samlede vederlag til medlemmerne af Europa-Parlamentet. Udgifterne til disse pensioner afholdes over Den Europæiske Unions budget.
En tillægspensionsordning, der blev etableret for medlemmer af Europa-Parlamentet i 1989, blev fra juli 2009 lukket for nye medlemmer og er ved at blive udfaset.
MEP'ers godtgørelse
Medlemmerne af Europa-Parlamentet modtager i lighed med medlemmerne af de nationale parlamenter en række godtgørelser til dækning af de udgifter, de pådrager sig i forbindelse med udøvelsen af deres parlamentariske hverv.
Godtgørelse af generelle udgifter
Godtgørelsen af generelle udgifter skal bl.a. dække udgifter til medlemmers udgifter til kontordrift og kontorvedligeholdelse, kontorartikler og dokumentation, udgifter til kontorudstyr, repræsentationsaktiviteter eller administrationsomkostninger. Godtgørelsen halveres i tilfælde, hvor medlemmer – uden behørig grund – er fraværende ved halvdelen af plenarmøderne i et parlamentsår (september til august).
I 2024 beløber denne godtgørelse sig til 4 950 EUR pr. måned.
Ordinære rejseudgifter
De fleste møder i Europa-Parlamentet såsom plenarmøder, udvalgsmøder og møder i de politiske grupper finder sted i Bruxelles eller Strasbourg. Medlemmer får godtgjort de faktiske billetudgifter til sådanne møder mod forelæggelse af kvittering op til et maksimumbeløb svarende til en flyrejse på business class "D" (eller tilsvarende), en togrejse på første klasse eller 0,58 euro pr. km for rejser med bil (med en øvre grænse på 720 kilometer pr. rejse og 60 000 km pr. år).
For at dække andre rejserelaterede udgifter (f.eks. betalingsmotorveje, bagagetillæg og reservationsgebyrer eller måltider, drikkevarer osv.) modtager medlemmerne desuden dagpenge baseret på rejsens længde og varighed. Disse godtgørelser udbetales kun i forbindelse med én tur-returrejse pr. arbejdsuge i Parlamentet mellem et af Parlamentets arbejdssteder eller et mødested og medlemmernes bopælssted eller et andet udgangspunkt i den medlemsstat, hvor medlemmet er valgt.
Andre rejseudgifter
Medlemmer skal ofte rejse inden for og uden for den medlemsstat, hvor de er valgt, i forbindelse med udøvelsen af deres officielle hverv.
For aktiviteter i den medlemsstat, hvor de er valgt, godtgøres rejseudgifter i henhold til ordningen for ordinære rejseudgifter (dog uden afstands- og varighedsgodtgørelse) op til et maksimalt årligt beløb for rejser med fly eller tog eller tilbagelagte kilometer baseret på landets størrelse.
For aktiviteter uden for den medlemsstat, hvor medlemmet er valgt, kan medlemmerne få godtgjort deres rejse- og opholdsudgifter og dermed forbundne udgifter op til et årligt beløb på højst 5 500 EUR, som kan indeksreguleres på årsbasis.
Dagpenge
- Parlamentet udbetaler en fast godtgørelse på 350 EUR pr. dag (i 2024), som kan indeksreguleres på årsbasis, til dækning af opholdsudgifter, som medlemmerne pådrager sig i perioder med parlamentarisk virksomhed, forudsat at de dokumenterer deres tilstedeværelse ved at underskrive et af de officielle registre, der stilles til rådighed til dette formål.
- Godtgørelsen reduceres til det halve, hvis medlemmet ikke deltager i mindst halvdelen af afstemningerne ved navneopråb på plenarmøderne, også selvom medlemmet er til stede. Hvad angår møder uden for EU er dagpengene på 175 EUR (stadig under forudsætning af underskrivelse af en tilstedeværelsesliste), idet opholdsudgifter godtgøres særskilt.
Personaleordninger
Medlemmerne af Europa-Parlamentet kan frit vælge deres egne assistenter inden for et budget, der er fastsat af Parlamentet. De relevante vilkår og betingelser er fastsat i kapitel 5 i gennemførelsesbestemmelserne til statutten for Europa-Parlamentets medlemmer.
I 2024 er det maksimale beløb, der stilles til rådighed for hvert medlem for alle medlemmets personalerelaterede udgifter, 29 557 EUR om måneden. Medlemmerne får ikke udbetalt dette beløb, men de har det til rådighed med henblik på at bruge det til alle deres personalerelaterede udgifter efter tilladelse fra den relevante tjenestegren i Parlamentet. Dette beløb anvendes bl.a. til at dække lønninger, honorarer og socialsikringsbidrag for de parlamentariske assistenter og tjenesteydere, som medlemmerne ansætter eller gør brug af.
Der findes to kategorier af assistenter:
- Akkrediterede assistenter, som har tjenestested i Bruxelles (eller Luxembourg/Strasbourg) og sorterer direkte under Parlamentets administration. MEP'er kan ansætte op til fire akkrediterede assistenter. Mindst 40 % af godtgørelsen for parlamentarisk assistance skal benyttes til akkrediterede assistenter.
- Lokale assistenter, som bistår medlemmerne i den medlemsstat, hvor disse er valgt. Kontrakterne for disse assistenter, der indgås personligt med medlemmet, forvaltes af betalingsagenter, der garanterer overholdelse af relevant national og europæisk lovgivning. Kontrakter med lokale assistenter kan tage form af en ansættelseskontrakt eller en tjenesteydelsesaftale.
Medlemmer kan også benytte fysiske eller juridiske personer (f.eks. virksomheder), der leverer lejlighedsvise og klart definerede ydelser.
Desuden kan medlemmerne tilbyde praktikophold enten på Parlamentets arbejdssteder eller i den medlemsstat, hvor medlemmet er valgt.
De samlede udgifter til lokale assistenter og praktikanter må ikke overstige 60 % af godtgørelsen til parlamentarisk assistance. Udgifterne til tjenesteydere må dog ikke overstige 20 % af godtgørelsen. Betalingsagenters vederlag må ikke overstige 4 % af godtgørelsen til parlamentarisk assistance.
Der gælder visse lofter for fysiske personers vederlag. Der kan findes flere oplysninger her.
Flere medlemmer kan gå sammen om at ansætte en eller flere akkrediterede eller lokale assistenter eller praktikanter. De fastsætter selv, hvordan udgifterne skal fordeles.
Medlemmerne må ikke ansætte nære slægtninge som assistenter. Deres assistenter afholder sig fra handlinger, der strider mod de assisterede medlemmers interesser eller mod Parlamentets interesser.
Navne eller firmanavne på alle assistenter vil være offentligt tilgængelige på Parlamentets websted i hele kontraktperioden, medmindre de opnår en undtagelse, som kun kan indrømmes, hvis det er behørigt sikkerhedsmæssigt begrundet.
Valgresultaterne fra valgene til Europa-Parlamentet og nationale valg
Denne publikation er den mest fuldstændige og omfattende database over udviklingen i det politiske landskab i EU og viser valgresultater og Europa-Parlamentets sammensætning helt tilbage fra det første direkte EP-valg i 1979. Publikationen giver desuden et overblik over de seneste nationale valg i alle EU's medlemsstater.